Сакар посреща Фестивала на царския орел на 19 октомври в Тополовград

На 19 октомври 2024 г. в гр. Тополовград ще се проведе Фестивалът на царския орел, организиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Тополовград. Събитиетоще събере на едно място природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави в честване на уникалната природа и култура на Сакарския регион.

Царският орел е един от най-забележителните видове в България, и този фестивал е израз на дългогодишните усилия на БДЗП и местните общности за неговото опазване. Мястото, което заема царският орел в екосистемата на пасищата, отразява и тясната връзка между биоразнообразието и традиционното земеделие в региона.

Фестивалът ще предостави възможност на посетителите да се запознаят с работата на БДЗП и партньорите им за защита на царския орел и неговите местообитания.

Събитието ще предложи на посетителите разнообразни активности, включващи:

Фермерско изложение – специално място, където местни фермери ще представят продукцията си, включително млечни и месни продукти, мед и други характерни за региона изделия. Посетителите ще имат възможност не само да опитат, но и да научат повече за устойчивото земеделие, което поддържа здравословната екосистема на Сакар.

Кулинарна дегустация –Мария Жекова, победител в MasterChef 2021 г. ще организира едно истинско пътешествие за сетивата, което ще ни свърже с природата и нейните дарове. Продуктите на Сакар, приготвени от вещите ръце на Мария, ще разкрият тайните на региона и ще ни покажат как традициите и природата се преплитат в едно съвършено кулинарно изживяване.

Фолклорна програма – самодейни състави от общините Тополовград, Свиленград и Харманли ще изпълнят традиционни песни и танци, потапяйки гостите в духа на Сакар. Програмата обещава автентични изпълнения, които ще съживят богатото културно наследство на региона. Специален гост на фолклорната програма ще бъде Деси Добрева, която със своята неповторима енергия, магнетичен глас и обаяние, превръща всеки свой концерт в истински празник.

Информация за събитието може да намерите на официалния сайт: www.eaglefest.bg, както и във Facebook събитието на Фестивала.

Очакваме ви на 19 октомври 2024 г. в Тополовград, за да отпразнуваме заедно природното и културното богатство на Сакар!

Фестивалът на царския орел се организира от БДЗП и Община Тополовград и е подкрепен чрез проект "Зеленият пояс на Югоизточна България", финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини