Изгрява нова сила в чиповете: Индия

Индия съвсем скоро ще започне да произвежда чипове на своя територия. Няколко големи компании от САЩ вече решиха да инвестират в местната индустрия, което ще помогне на Индия да излезе на първа линия в бизнеса с полупроводници, където лидер е Тайван.

Правителството на Индия възнамерява да направи страната един от основните играчи на пазара за производство на полупроводници. Според репортаж на CNBC, първите чипове трябва да слязат от поточните линии в страната не по-късно от 2027 г., тоест през следващите две години.

Това нямаше как да се случи без участието на САЩ, които отдавна виждат Индия като обещаваща страна за ИТ сектора. Показателно е, че в последните години местните фабрики произвеждат серийно различно оборудване на Apple. Факт е, че там понякога се случват погроми и пожари, но производството продължава да се развива. Apple обаче е недоволна от качеството на работата на индийците – във фабриките ѝ там има много дефекти.

Чипмейкъри като AMD, Nvidia и Micron също проявяват интерес към производство в Индия. Страната вече е привлякла инвестиции от тези компании, отбелязва индийският министър на търговията Пииш Гоял, но размерът им не е разкрит.

Гоял също споменава Apple, като твърди, че до 14% от цялото ѝ оборудване вече се сглобяава в индийски фабрики. По думите му, компанията е създала около 150 хиляди работни места в страната.

Кой може да помогне

Индия може да извлече голяма полза от опита на тайванската TSMC, най-големият производител на чипове по договор в света с над 50% пазарен дял, казва Гоял. Но е малко вероятно TSMC да сподели знанията си с потенциален конкурент.

Гоял обаче вярва, че дори и без помощта на TSMC, Индия ще може да се справи с тази „трудна задача”. По неговите думи, Индия “има талант и умения”. По-точно такива умения имат индийците, които масово работят в американски ИТ компании в Силициевата долина, уточнява министърът.

AMD и Nvidia имат огромен опит в разработването на чипове – AMD превзема успешно дял на пазара за x86 процесори и в същото време се конкурира с Nvidia в сегмента на графичните ускорители, където последната е ненадминат лидер. Но нито AMD, нито Nvidia произвеждат своите продукти – вместо това го прави гореспоменатата TSMC.

Независимост от Китай

Гоял специално споменава Китай, подчертавайки, че Индия не е технологично зависима от него. Според министъра, опитът и знанията на Индия в ИТ сферата са по-добри, в сравнение с Китай.

Тези думи лесно могат да бъдат оборени. Към момента в света няма нито един индийски процесор, докато Китай произвежда чипове, базирани на Arm и x86 архитектури, в собствени заводи. Китай също активно разработва RISC-V чипове и дори отделна версия на тази архитектура, наречена RISC-X.

Освен това китайската компания Loongson развива своя собствена архитектура LoongArch и процесори, базирани на нея.

Що се отнася до производството на чипове, в Китай има множество малки компании и истински гигант – SMIC. Нивото на технологичните процеси вече е 5 нанометра, което по стандартите от 2024 г. е модерна технология.

Ще трябва да почакаме

Гоял не уточнява на какви технологични процеси разчитат Nvidia, Micron и AMD, когато инвестират в индийското производство на полупроводници. Но вероятността Индия незабавно да настигне SMIC с нейните 5 нм и особено TSMC, която се доближи до 2 нм, все още не изглежда голяма.

Това става ясно и от плана на тайванската компания PSMC, друг доставчик на чипове, да построи фабрика в Индия за 28-нанометрово производство. Този технологичен процес е на около 15 години назад, счита се за „зрял”, т.е. остарял.

PSMC ще построи такъв завод в партньорство с индийския конгломерат Tata в щата Гуджарат. По план новата фабрика ще бъде напълно автоматизирана и ще може да обработва до 50 хиляди силициеви пластини на месец.

Инвестициите в проекта ще възлязат на поне 11 милиарда долара, твърди TrendForce. Новият завод ще осигури около 20 хиляди работни места. Пусковата дата на предприятието не е обявена.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини