Кардиолог съветва: Най-важното, което трябва да правим за здраво сърце

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света с над 17,9 милиона смъртни случая годишно, което е близо една трета от всички смъртни случаи (по данни на Световната здравна организация). От тях 85% се дължат на инфаркти и инсулти. Въпреки напредъка в медицинската технология, сърдечните заболявания продължават да бъдат значителна заплаха за здравето, особено в страните с ниски и средни доходи.

Сърдечно-съдовите заболявания могат да засегнат хора от всички възрасти и социално-икономически статус, което прави осведомеността и превенцията критично важни. Фактори като нездравословни диети, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха допринасят значително за нарастването на сърдечните заболявания. Риск се явяват и състояния като диабет, хипертония и висок холестерол, пояснява полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на ВМА.

Статистиката за България е тревожна. Случаите на инфаркт сред младите българи се увеличават. По данни на Националния център по обществено здраве през миналата година в болница с инфаркт са приети 59 души под 35 години, а през 2022 г. – 45.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за смъртта на над 60% от починалите у нас през миналата година. По данни на ОИСР и Европейската обсерватория за здравни системи и политики, сърдечно-съдовите болести, най-разпространени, сред които са инсултът и исхемичната болест на сърцето, са основна причина за смъртността у нас през 2021 г. Въпреки това, значителна част от тези случаи могат да бъдат предотвратени.

 Превенцията е по-добра от лечението

По-голямата част от сърдечните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез прости промени в начина на живот, като поддържане на балансирана диета, редовна физическа активност, избягване употребата на тютюн и ограничаване консумацията на алкохол. Затова ние насърчаваме хората да направят избор, здравословен за сърцето им, подчертава проф. Даскалов.

♦ Балансирано хранене: Здравословна за сърцето диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Ограничаването употребата на преработените храни, сладките напитки и продуктите с високо съдържание на мазнини също е от съществено значение.

♦ Физическа активност: Редовните упражнения укрепват сърцето, понижават нивата на холестерола, намаляват кръвното налягане и помагат за поддържане на здравословно тегло. Световната здравна организация препоръчва поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица.

♦ Без тютюнопушене: Пушенето е водещ рисков фактор за сърдечни заболявания. Преустановяването му може драстично да намали риска от инфаркт и инсулт, както и да подобри цялостната сърдечна функция.

♦ Ограничете алкохола: Прекомерната консумация на алкохол повишава кръвното налягане и допринася за сърдечни заболявания. Умереността е ключът към поддържането на здраво сърце.

Значението на редовните сърдечни прегледи

Много хора може да не знаят, че са изложени на риск от сърдечни заболявания. Високото кръвно налягане, високият холестерол и диабетът често не показват симптоми, докато не бъдат нанесени значителни щети. Редовните прегледи при специалист могат да открият тези състояния рано, което позволява по-добър контрол за предотвратяване на допълнителни усложнения, изтъква проф. Ивайло Даскалов.

♦ Мониторинг на артериалното налягане: Високото кръвно налягане е един от най-значимите рискови фактори за сърдечни заболявания. Редовното наблюдение и ако се налага лечение може да предотврати инфаркти и инсулти.

♦ Нива на холестерол: Високите нива на атерогенният (лошият) холестерол (LDLc) могат да доведат до натрупване в стената на артериите и формиране на атеросклеротична плака, увеличавайки риска от миокарден инфаркт. Лесно изпълними кръвни тестове могат да предоставят информация за нивата на холестерола и да насочат към промени в диетата, начина на живот и ако е необходимо лекарствена терапия.

♦ Нива на кръвната захар: Диабетът е тясно свързан със сърдечните заболявания, като диабетиците са два до четири пъти по-склонни да развият сърдечни заболявания. Поддържането на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Ролята на психичното здраве

През последните години все повече се признава връзката между психичното здраве и здравето на сърцето. Хроничният стрес, безпокойството и депресията могат да повлияят негативно на сърдечно-съдовата система. Управлението на стреса чрез техники за релаксация, физическа активност и търсене на професионална помощ, когато е необходимо, е жизненоважно.

♦ Управление на стреса: практики като йога, медитация и упражнения за дълбоко дишане могат да помогнат за облекчаване на стреса и понижаване на кръвното налягане.

♦ Баланс между работа и личен живот: Поддържането на здравословен баланс между работа, лично време и почивка е от ключово значение за намаляване на стреса и предотвратяване на сърдечните заболявания.

♦ Сън: Лошото качество на съня и нарушенията на съня като сънна апнея са свързани с по-високи нива на сърдечни заболявания. Стремежът към 7-8 часа качествен сън, всяка нощ, поддържа цялостното здраве на сърцето.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини