РЕКОРДНО! 1300 души от 15 държави стартираха в ултрамаратона К3 Ултра

Тази сутрин в град Мадан официално стартира шестото издание на ултрамаратона К3 Ултра, събитие, което събира на едно място любители на горското бягане и скороходството от различни държави. Тазгодишното издание привлича рекорден брой участници – 1300 души от 15 държави. В 9:00 часа те стартираха от площада в центъра на Мадан, отправяйки се по планинското трасе, което преминава през територията на общините Мадан и Златоград.

Кметът на Мадан, Фахри Молайсенов, изрази подкрепа към събитието, като подчерта важността на насърчаването на здравословния начин на живот чрез спортни инициативи. Според него К3 Ултра не само мотивира хората да бъдат физически активни, но и създава възможности за социални контакти и нови изживявания.

Вечерта преди стартирането на състезанието, участниците бяха приветствани в Златоград от организаторите Емилия Цонева и Николай Пенев. Кметът на Златоград, Мирослав Янчев, посочи, че маратонът не само привлича много гости в града, но и го популяризира като туристическа дестинация за любителите на планината. Янчев подчерта значението на партньорството между организаторите и общината и добави, че събитието помага за развитието на нова ниша в туризма, особено с акцента върху екологичните инициативи на маратона.

"К3 Ултра продължава да бъде празник на спорта и предизвикателството, където участниците се състезават не само с другите, но и със себе си, стремейки се да преодоляват нови върхове,допълни още Янчев.

К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Финалът е в най-южния и магнетичен град на страната – Златоград. По трасетата на ултрамаратона се редуват възхитителни гледки и участъци с концентрация на адреналин. Те включват изкачване до средновековната крепост Кечи Кая и параклисите „Св. Атанасий“, „Св. Неделя“, „Св. Екатерина“, “Св.св. Константин и Елена“ и други исторически и природни забележителности.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини