7 места в Европа, идеални за кратки почивки през октомври

Октомври е един от най-добрите месеци за кратки пътувания тип градски почивки - city break.

В разгара на есента на доста места в Европа все още е приятно топло, но не и непоносимо горещо, сравнително сухо е, и времето позволява дълги часове скитане из улиците на едни от най-големите и красиви градове на Стария континент.

Освен това тъй като пиковият отпускарски сезон е приключил, а децата са на училище, същите тези улици се поизпразват от обичайната туристическа навалица и придобиват малко по-уютен и автентичен вид.

Дори може и цените да са по-приемливи - есента като цяло не е висок сезон. Показателно е, че и нискобюджетните авиокомпании също промотират есенните си оферти.

Ето и предложения за 7 града в Европа, които са идеални за т.нар. city break през октомври. И тъй като става дума за кратки градски почивки, сме подбрали само лесно достъпни от България места, до които има или директен полет, или друг удобен начин за достигане.

Барселона

 

Прекрасната столица на Каталуния е нещо като знаме на антитуристическите движения и настроения. Градът е свръхпосещаван в пиковия сезон, но през есента тълпите намаляват, а с тях вероятно и (поне частично) озлоблението на местните хора към посетителите.

Времето е приятно топло - около 23 градуса през деня, позволява и скитане пеша из целия град без мъчителна жега, но и сангрия на припек на открито. Опашките при парка "Гюел" и "Саграда Фамилия" не са изчезнали, но поне са оредели.

Средно през октомври дъждовните дни са около 5-6, но ако все пак човек не извади късмет, градът има интересни музеи, включително на Пикасо и на футболния клуб "Барселона".

Лисабон

 

Още едно място, което е по-приятно през есента, отколкото през жежкото лято. През деня е топло - средно 22-23 градуса, макар че дъждовните дни са в около една трета от месеца, а вечер може да стане по-хладно - все пак сме край Атлантическия океан.

Но пък без задушаващата жега стръмните улички на Алфама са по-лесни за катерене, а с преминаването на пиковия сезон и навалицата е по-малко.

Ако се случи лошо време, Лисабон има страхотен аквариум, а десетките ресторанти винаги могат да осигурят подслон. В тях така или иначе ще се отбивате честичко - храната в Португалия е великолепна.

Рим

 

Вечният град може да бъде истински ад през лятото, особено ако се наредиш на опашката за влизане в базиликата "Св. Петър" под безмилостното слънце. През октомври обаче жегата най-накрая се е оттеглила, а тълпите край "Ди Треви" и музеите на Ватикана са понамалели.

Дъждовното време не е изключено през октомври, но пък средните дневни температури варират около 20-те градуса.

Флоренция

 

Октомври е един от най-добрите месеци за посещение на този град - ренесансов шедьовър, и заобикалящата го Тоскана. До Флоренция се стига сравнително лесно - с полет до Рим и влак от столицата, който пътува под 2 часа.

Времето е подобно като това в Рим, и тълпите също са пооредели. Това не означава, че Флоренция и празна и едва ли ще влезете в "Уфици" на мига, но положението е далеч по-добро, отколкото в пиковия сезон. Цените също са по-ниски, а заобикалящата града Тоскана е прелестна през есента.

Париж

 

Есента в Париж може да бъде дъждовна, и не чак толкова топла - температурите варират, но е обичайно да са около 15-20 градуса. Дори и да завали, обикновено това продължава за кратко, така че времето като цяло е подходящо за дълги разходки из столицата на Франция.

Октомври не е точно нисък сезон - ако изобщо има нещо подобно в град като Париж. Но все пак туристите са по-малко и има шанс за една идея по-приемливи цени. Точно тази есен е малко специфична - столицата на Франция беше домакин на Олимпиадата през лятото, което обикновено води до не толкова бързо обратим ръст на цените. 

Истанбул

 

През октомври времето в този великолепен град е меко и приятно топло - около 20 градуса през деня. Парковете и градините на града са в ярка есенна премяна, а цветовете се усилват от есенната светлина.

Дъжд не е изключен, но пък може да служи като извинение да търсене на подслон за поредното кулинарно изкушение - храната е основна забележителност в Истанбул.

От София до града на два континента може да се стигне както със самолет, така и с автобус.

Лондон

 

Това звучи малко изненадващо, но като цяло през октомври, и особено в началото на месеца, столицата на Великобритания не предлага чак толкова британско време. Средно дъждовните дни са около 10 - колкото и на повечето места на континента, а температурата през деня - около 16 градуса.

Хайд парк и Кенсингтън гардънс добиват цвят на мед и злато, туристите са по-малко и посещението в Британския музей и този на Мадам Тюсо - по-приятно.

Източник: http://www.webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини