Нощни циркове в Парламента: Депутати бойкотират трибуната, късат кабели, пеят химна на светлина от фенерчета

Напрежение късно снощи в пленарна зала, където трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на „Мини Марица-изток“.

Малко преди 23:00 часа заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум.


След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше.


Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.


След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България.


Какво се случи преди този финал?


Депутатите от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ застанаха пред трибуната на Народното събрание и препречиха пътя до нея.


Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Народни представители обясниха, че не искат повече да се провежда това пленарно заседание.


Преди бойкота на трибуната също имаше липса на кворум. След четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след като депутати от ИТН, „Възраждане“ и БСП блокираха достъпа до парламентарната трибуна.


Провеждането на заседанието беше бойкотирано от депутати на БСП, „Възраждане“ и ИТН заради включването в дневния ред на две точки, свързани с промени в ПВУ за рекултивиране на терените на „Мини Марица-изток“.


Според един от вносителите на проектите - Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, те трябва да бъдат приети, за да може страната да получи 500 млн. лева допълнително за рекултивация и възстановяване на терените на мините.


Според недоволните това на практика ще доведе до унищожаване на въглищната индустрия и несъстоятелност на БЕХ.


Точно в 21 ч., на четвъртия опит за събиране на кворум, успяха да се регистрират 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и заседанието беше подновено.


В залата дойдоха служебните министри на финансите и на енергетиката Людмила Петкова и Владимир Малинов, както и отсъстващият през деня лидер на ГЕРБ.


Депутатите от ГЕРБ и ДПС поискаха промени в дневния ред, но преди всяко предложение предлагаха и нова проверка на кворума и така изчерпваха и възможностите да се иска такива до края на работния ден.


Това разгневи бойкотиращите заседанието депутати от „Възраждане“, БСП и ИТН и те окупираха трибуната, на която Павела Митова от ИТН беше започнала изказване по процедура.


Председателят на парламента Рая Назарян ѝ спря микрофона и това доведе до спор между нея и Митова.

 

Делян Добрев от ГЕРБ опита да прочете доклада на енергийната комисия с микрофон от мястото си в зала:


„Комисията по енергетика с 11 гласа „за“, 4 „против“ и без „въздържал се“ предлага Народното събрание да приеме решение за одобрение на предложената от МС актуализирана пътна карта за климатична и неутралност на България“.


Докато той четеше, депутати от „Възраждане“ опитаха да изскубят кабелите, за да спрат звука и така на практика заседанието не се провеждаше.


Председателят на групата на ДПС Делян Пеевски се качи на парламентарната трибуна, за да убеждава лично Тошко Йорданов да я освободи.


Балабанов от ИТН пък правеже живо включване с микрофон на телевизията на Слави Трифонов „7/8“.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини