Пиенето на бутилирана вода е много по-вредно за вас от чешмяната вода

Когато става въпрос за ежедневното пиене вода, най-безопасният вариант е от бутилка, закупена от магазина, нали? Ново изследване показва, че това не е вярно. Всъщност чешмяната вода може да се окаже много по-безопасен вариант в повечето райони на света.

Това се твърди в коментар, публикуван в списание BMJ Global Health. Според изследователи от Weill Cornell Medicine в Катар бутилираната вода в САЩ често не е подложена на същите строги проверки за качество и безопасност като чешмяната вода, което означава, че в нея може да има повече вредни химикали, проникващи от пластмасовите бутилки.

Смята се, че между 10 и 78% от пробите на бутилирана вода съдържат замърсители, включително микропластмаси и различни други вещества, включително фталати (химикали, използвани за повишаване на устойчивостта на пластмасите).

Замърсяването с микропластмаси се свързва с оксидативен стрес, дисрегулация на имунната система и промени в нивата на мазнините.

„Въпреки че съществуват краткосрочни прагове на безопасност, дългосрочните ефекти на тези замърсители остават до голяма степен неизвестни“, казват авторите.

„Зависимостта от бутилираната вода води до значителни разходи за здравето, финансите и околната среда, което налага спешна преоценка на широкото ѝ използване.“

Изследователите също така подчертават, че чешмяната вода е по-екологичен вариант. Пластмасовите бутилки за вода, които се купуват всяка минута по целия свят, понастоящем са вторият най-разпространен замърсител на океаните (само след найлоновите торбички) и представляват 12 % от всички пластмасови отпадъци.

Много малко от пластмасовите бутилки се рециклират, а повечето отиват в депата за отпадъци или в инсинераторите. За създаването на пластмасови бутилки също така са необходими много материали, включително вода - за направата на една пластмасова бутилка са необходими между 17 и 35 литра вода.

Според някои проучвания до две трети от бутилираната вода в САЩ е препакетирана чешмяна вода.

Изследователите посочват, че техните съвети са насочени към хората в страни с чиста и годна за пиене вода от чешмата. Световната здравна организация отбелязва, че около 73% от населението на света има достъп до питейна вода, която е наблизо и не е замърсена.

Чешмяната вода в САЩ е строго регулирана, като според Центровете за контрол и превенция на заболяванията 92% от населението получава вода от системи, които отговарят на здравните стандарти по всяко време.

Според Индекса за екологично представяне (EPI) за 2024 г. чешмяната вода във Великобритания се обработва по едни от най-строгите стандарти, като по-безопасна питейна вода има само в Италия и Сингапур. САЩ са на девето място в света, Канада е на 12-то, а Франция - на 13-то.

За сравнение, питейната вода в София е подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма. Питейната вода се добива предимно от планински водоизточници в Рила, които се събират в язовирите „Бели Искър“ и „Искър“.

Източник: Drinking bottled water is much worse for you than tap, scientists find, Alex Hughes, sciencefocus.com

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини