Стана ли проблем с проекта за голяма частна поликлиника в Хасково?

Община Хасково планира да продаде без търг държавен терен в центъра на града на „Търговска лига - Глобален Аптечен Център“, за да строи тя там високотехнологична поликлиника от веригата „Сърце и мозък“. За проекта се разбра през юли, когато кметът Станислав Дечев (ГЕРБ) обяви подробности на специална пресконференция. На 26 юли общинският съвет е дал предварително съгласие фирмата да купи голям терен в центъра на града. От нейното инвестиционно намерение обаче се вижда, че обещаният имот не е на общината, а на държавата и е предоставен за съвсем други нужди. Сега проверка ще трябва да изясни ситуацията, съобщи „Сега“.
 
Как така държавен имот е обещан на частна поликлиника, пита депутатът Катя Панева (ПП-ДБ) в парламентарен въпрос до премиера Димитър Главчев. В отговор, изпратен преди няколко дни, Главчев потвърждава, че този терен не е общински и не е отреден за здравно заведение, а за друг тип социални услуги. Той е възложил на областния управител да извърши проверка, а евентуални действия ще се мислят, след като кабинетът се запознае с доклада от тази проверка.
 
В Хасково „Търговска лига“ е заявила инвестиционно намерение да строи високотехнологична поликлиника, която според заявките ще е уникална за областта. Прогнозната стойност е около 10 млн. лв. Поликлиниката ще има 35 лекарски кабинета, ще отвори 100 работни места за Хасково, ще разполага с диализен център, паркинг, оптика, аптека и т.н.
 
За целта инвеститорът е заявил желание да закупи имот от 7000 кв.м, като за подходящ е сметнат терен на ул. „Булаир“ в центъра на града, на мястото на бившето военно поделение. На 5 август 2016 г. Министерският съвет прехвърля безвъзмездно собствеността върху него на община Хасково заедно с още няколко парцела. Това обаче става с точно определена цел - за задоволяване на обществени потребности от местно значение, свързани с развитието на инфраструктурата, изграждане на автогара, жилища за социално слаби и за деца, напускащи институции, както и жилища за самотни стари хора. Изграждането на частна поликлиника не е измежду тях, отговаря премиерът Главчев.
 
Община Хасково е разполагала с пет години да реализира въпросните намерения. Ако те не се осъществят, тя следва да върне имота на държавата. Намеренията не са реализирани, но няма данни и какво е станало с връщането на имотите на държавата. Кметът Дечев в пресконференцията си ги определя като общинска собственост.
 
„Анализът на инвеститора показва, че в най-южните части на България има необходимост от разкриване на медицински клиники с акцент към съвременните методи за диагностика. В инфраструктурно развитие, свързаност и достъпност Хасково носи всички необходими предимства, за да бъде избран за град-център на модерното здравеопазване в Южна България“, съобщават от общината. Новината обаче среща доста негативни коментари заради зарязаната в недовършен вид сграда за нов хирургичен блок, който би могъл да побере и цяла болница. „Готовите болници се саморазпадат, а те ще подаряват общински имоти“, възмущава се един от коментиращите.
 
От пресконференцията на кмета Дечев се разбира и че с този имот е свързан сертификатът за инвеститорски клас „А“, който „Търговска лига - Глобален Аптечен Център“ е в процедура по издаване. Необходимо е да се представи в Агенцията за инвестиции решение на Общински съвет Хасково за предварително съгласие за отчуждаване на конкретни имоти по реда и условията на Закона за насърчаване на инвестициите, обясняват от общината в профила си във „Фейсбук“.
 
„Търговска лига“ имаше проблеми с проект за нова болница и в София. Докато строежът за национална детска болница мъчително напредва, кабинетът одобри заявка на фирмата за частна болница „Мама и аз“, но след надигналото се възмущение, че в столицата няма лекари за две детски болници, одобрението беше оттеглено. Фирмата обаче подаде сигнали срещу членовете на обществения съвет на националния проект, поради което обществениците бяха привиквани на разпити в ДАНС и антикорупционната комисия - откровен опит за сплашване, каквито напоследък зачестяват.
Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    антимишок
    5 0
    12:16, 21 сеп 2024
    Браво,един поне да се усети че общината няма никакво право да продава на частна фирма държавен имот!
  • 2
    И
    И
    2 0
    12:27, 21 сеп 2024
    В Хасково, през улица поликлиника , а кмета Дечев, вместо да до оправи готовата сграда , срещу автогарата, иска да вземе пари , да строй на държавна територия болница , не се наядоха от герб.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини