От какви витамини се нуждаят очите?

Недостигът на определени витамини може да увеличи риска от някои очни заболявания, като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация. Изследванията показват, че някои витаминни и минерали могат да помогнат за предпазване или забавяне на развитието на тези заболявания.

  •     Витамин А и бета-каротин

Витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Той е съставна част на белтъка родопсин, който позволява на окото да вижда при слаба светлина. Според Американската академия по офталмология недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота.

 

Витамин А също така подпомага функцията на роговицата, която е защитният външен слой на окото. Хората, които имат недостиг на витамин А, може да установят, че очите им отделят твърде малко влага и да изпитат дразнене.


Бета-каротинът в храната е основният източник на витамин А. Бета-каротинът е вид растителен пигмент, каротеноид, който се съдържа в много цветни плодове и зеленчуци. Когато човек консумира каротеноиди, организмът му превръща пигментите във витамин А.


Храни, богати на витамин А включват сладки картофи, моркови, червен пипер, тиква.

  •     Витамин Е

Алфа-токоферолът е форма на витамин Е, която има особено мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат тъканите в тялото. Понякога свободните радикали могат да увредят протеините в окото. Това увреждане може да доведе до появата на мътни участъци - катаракта - върху лещата на окото.


В анализ от 2015 г. се стига до заключението, че високият прием на витамин Е, независимо дали чрез храната или чрез хранителни добавки, може да намали риска от развитие на катаракта.


Храните с високо съдържание на витамин Е включват бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, шафраново масло, масло от соя, царевица и пшеничен зародиш, аспержи.

  •     Витамин С

Витамин С играе важна роля в самото око, като предпазва от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Въпреки че концентрацията на витамин С в очите намалява с възрастта, диетата и хранителните добавки могат да противодействат на това.


Витамин С също така помага за предпазване от оксидативно увреждане. Оксидативното увреждане е ключов фактор за две от най-често срещаните свързани с възрастта катаракти: кортикална и ядрена катаракта. Кортикалните катаракти се развиват по ръбовете на лещите, докато ядрените катаракти се появяват дълбоко в центъра им.


В рамките на 10-годишно проучване са изследвани различни фактори, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на ядрена катаракта. Изследването е установило, че при участниците, които консумирали повече витамин С, рискът от развитие на катаракта намалял с 33%.


Следните храни съдържат високи нива на витамин С: портокали и портокалов сок, броколи, брюкселско зеле, къпини, сок от грейпфрут.

  •     Витамини от група В

Проведено през 2018 г. проучване в Южна Корея установява връзка между намаления прием на витамин В3 (ниацин) и глаукомата. При хората с глаукома натрупването на течност в окото оказва натиск върху зрителния нерв. С течение на времето това може да увреди нерва, което води до загуба на зрението.


Друго проучване от 2020 г. също така открива, че допълнителният прием на витамин В1 и мекобаламин може да намали симптомите на синдрома на сухото око.
Хората, които не консумират животински продукти, могат лесно да си набавят достатъчно количество витамин В12 чрез хранителни добавки.

  •     Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, които се съдържат в големи количества в зелените листни зеленчуци. Те присъстват и в лещата и ретината на окото.


Като антиоксиданти лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за намаляване на окислителното увреждане на ретината. Изследвания от 2017 г. показват, че приемът на приблизително 6 милиграма дневно лутеин и зеаксантин може да понижи риска от развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Приемът на 0,5-1 mg дневно може също така да намали риска от глаукома.


Източниците на лутеин и зеаксантин включват яйчни жълтъци, царевица, аспержи, броколи, грах и др.

  •     Цинк

Цинкът е минерал, който спомага за поддържането на здравето на ретината, клетъчните мембрани и протеиновата структура на окото. Цинкът позволява на витамин А да се придвижва от черния дроб до ретината, за да произвежда меланин. Меланинът е пигмент, който предпазва очите от ултравиолетовата светлина.


Добавянето на цинк може да помогне на хора, които имат свързана с възрастта макулна дегенерация или са изложени на риск от развитие на това състояние. Според Американската асоциация на оптометристите приемът на 40-80 мг цинк всеки ден, заедно с някои антиоксиданти, може да забави прогресията на напредналата макулната дегенерация с 25%. Той може също така да намали загубата на зрителна острота с 19%.


Източници на цинк са някои морски дарове, като стриди, раци и омари, пуешко месо, боб, нахут, ядки, мляко, зърнени храни.


 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини