Партиите и коалициите в Димитровград се споразумяха за състава и ръководствата на членовете на СИК в общината

Представителите на партиите и коалициите в 50-то Народно събрание приеха без възражение направените предложения за определяне състава и ръководствата на членовете на СИК в община Димитровград във връзка с подготовката за произвеждане на избори за членове на Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024г. На проведените консултации кметът на община Димитровград Иво Димов и секретаря Венета Колева запознаха представителите на парламентарно представените партии с предложението за формиране на секционните избирателни комисии. На срещата в разговорите, като представители на политическите сили бяха Димитър Витанов, който представляваше коалицията ГЕРБ-СДС; Полина Никитова и Александър Димитров, като представители на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България"; Бахар Юсуф представляваща Общински съвет на ДПС и Фараз Сербез - председател на Общински съвет на ДПС - Димитровград; Венета Стоянова като представител на "Възраждане"; Пламен Панев и Сашо Спасов, в качеството си на пълномощници на коалиция "БСП за България" и Валентин Делчев от партия "Има такъв народ".
На територията на община Димитровград броят на избирателните секции е 90. 736 ще са членовете на СИК в община Димитровград в предстоящият на 27 октомври вот за 51-во Народно събрание. Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии ще има Коалиция „ГЕРБ-СДС", следвана от Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 125 места, Политическа партия „Възраждане” 122 места, а останалите три парламентарно представени политически партии и коалиции - Политическа партия "ДПС", Коалиция "БСП за България" и партия "Има такъв народ" ще разполагат с по 90 места в секционните комисии.
Местата в ръководствата на СИК и местата за членовете се разпределят по изчислителната процедура към методологическите указания за определяне съставите на СИК. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. При определяне състава и ръководството на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, съгласно Решение № 15-НС/15.09.2024г. на РИК - Хасково.
Партиите и коалициите приеха направеното предложение от кмета на общината и разпределението на състава на ръководствата на СИК е както следва:
"ГЕРБ-СДС" има 30 председателски места, 30 зам.председатели, 30 секретаря и 129 членове.
"Продължаваме промяната – Демократична България" има 18 председателски места, 17 зам.председатели, 18 секретари и 72 членове.
"Възраждане" има 17 председателя, 17 зам.председателя, 17 секретаря и 71 членове.
"ДПС" има 10 председателя, 10 зам.председателя, 10 секретаря, 60 членове.
"БСП за България" има 8 председателя, 8 зам.председателя, 8 секретаря и 66 членове.
"Има такъв народ" има 7 председателя, 8 зам.председателя, 7 секретаря и 68 членове.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини