На второ четене: Адвокатите могат да рекламират дейността си

Адвокатите могат да рекламират своята дейност, а минималният размер на техните възнаграждения е премахнат, реши парламентът с приетия на второ четене законопроект за промени в Закона за адвокатурата.

Общият законопроект, обединяващ двата законопроекта на ГЕРБ и на Министерския съвет, беше подкрепен от мнозинството в пленарна зала.

Двата законопроекта бяха внесени почти по едно и също време, след като през януари Съдът на Европейския съюз в Люксембург определи като ограничение на конкуренцията минималните размери на адвокатските хонорари, която съществува в момента, а по повод забраната на адвокати да се рекламират и да използват посредник Европейската комисия приема, че това ограничава конкуренцията и вече е започнала наказателна процедура срещу България.

Според приетите разпоредби рекламното съобщение на адвоката или на адвоката от Европейския съюз съдържа информация, която го индивидуализира и представя вярно и по обективен начин неговата професионална дейност.

При рекламиране на дейността си, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз не може да използва невярна или подвеждаща информация, включително относно размера на адвокатското възнаграждение или оказването на безплатна адвокатска помощ и съдействие; да извършва сравнение с други адвокати или адвокатски дружества, което не се основава на обективни характеристики или разкрива данни за клиенти или техните дела, освен с изрично писмено съгласие на клиента.

Целта на промените е да се улесни популяризирането на адвокатската дейност, като същевременно се спазват законовите и етични норми на професията.

С приетия законопроект се премахва и забраната за договаряне на възнаграждения под определен минимален размер, както и свързаната с това дисциплинарна отговорност. Съдилищата вече няма да бъдат задължени да се придържат към минимални възнаграждения при определяне на разноските.

Ако няма уговорено възнаграждение за оказаната правна помощ, адвокатският съвет ще определя такова възнаграждение на основата на критерии, заложени в наредба, издадена от министъра на правосъдието по предложение на Висшия адвокатски съвет.

Според Съюза на съдиите в България не е проведен задълбочен дебат и предлаганите решения, макар и в правилната посока, са отчасти прибързани и могат да доведат до увреждане на интересите на редица адвокати, най-вече тези, поемащи дела като особени представители, тъй като изплащането на хонорарите им може да се забави неоправдано.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини