Свалят депутатския имунитет на Делян Пеевски?

Депутатът от парламентарната група на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова не внесе повече яснота относно подадени сигнали от бившия банкер Цветан Василев за сваляне депутатския имунитет на председателя на ДПС Делян Пеевски. "По този въпрос има процедури, които предстоят да се развият. Ще бъдете уведомени своевременно", каза Йорданова пред журналисти в Партийния дом.

Тя добави, че главният прокурор може да иска сваляне на имунитет на народен представител и затова има процедури, които следват да се направят.

Депутатът от ПП Лена Бориславова обясни, че все още не се е запознала със сигнала от Цветан Василев и предстои да бъде обсъден на парламентарна група. Това, което стана ясно по време на изслушването на Цветан Василев във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото е, че Василев потвърждава за наличието на над 500 млн. лв., които са несъбираеми кредити от Делян Пеевски.

"Не съм могла да се запозная със съдържанието на сигналите, но поемам ангажимент в рамките на днешния ден да изпратим допълнителна информация, за да може и гражданите да имат пълна прозрачност във всяка една получена информация. Надявам се да има достатъчно данни, така че прокуратурата да не може да продължи да затваря очите си по данни за извършени престъпления", надява се Лена Бориславова.

Също така Надежда Йорданова каза, че днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) планира да започне действия за възобновяване на процедурата за избор на нов главен прокурор. Явно това е планът на мнозинството да избере нов главен прокурор за следващите 7 години, коментира тя. 

Тя посочи, че ВСС с изтекъл мандат няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите 7 години. Същият този ВСС причини Иван Гешев на България като главен прокурор, същият този състав на ВСС отказа да го освободи през 2022 г. Същият този ВСС преживя катарзис само за едно денонощие след промяна на политическата конюнктура на страната и освободи Гешев. ВСС няма интегритета и демократична легитимност да избира нов главен прокурор, категорична бе Йорданова.

Тя напомни, че ПП-ДБ са внесли законопроект още на 1 август, с който ВСС с изтекъл мандат не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд, нито председател на Върховния касационен съд.

На 1 септември Цвета Василев е публикувал целия сигнал на сайта си, който поддържа периодично от фалита на КТБ насам.

Василев посочва, че е предоставил на Временната комисията за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото допълнително писмено изложение, съпътствано от множество линкове към доказателства, както и 15 приложения, с молба да ги присъедини към материалите от изслушването му в Комисията, което се състоя на 15 август.

Василев посочва, че изпраща това допълнително писмено изложение, понеже по време на изслушването му в Комисията депутати, близки на Делян Пеевски, не са му позволили да изложа някои съществени факти относно ролята на групата около Петьо Петров-Еврото в организацията на фалита на Корпоративна търговска банка в достатъчно детайли.

С писмото си, освен това, заявявам, че съм готов да сътруднича на органите и институциите на Република България за разкриване на обективната истина за банката, нейния фалит и разграбване, както и с разкриване на ролята на Петьо Петров-Еврото и други бивши и настоящи магистрати по случая. Изразявам и готовност за допълнително изслушване от Комисията при необходимост, пише още Василев, като добавя, че е добавил и важна информация за стъпките в сценария за фалита на банката и прикриването на следите на участниците в този "пошъл заговор", наред с разяснения как и защо Делян Пеевски е бенефициент с над 1,5 милиарда лева от изкуствения фалит на КТБ, организиран под негова диктовка от групата на Петьо Петров-Еврото.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини