АНКЕТА: Лекари от страната питат димитровградчани - знаете ли какви са последиците от мръсния въздух?

Лекари от цялата страна, обединени в Лекарска мрежа  „Въздух за здраве" правят проучване на гражданите на Димитровград за информираността им относно въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето им. Проучването е посредством онлайн АНКЕТА, която може да попълните  от този линк -  натисни ТУК.

Сдружението обръща сериозно внимание на Димитровград и здравния статус на населението, поради рисковите фактори в района по отношение на качеството на въздуха.

На 21 септември се организира среща с жителите на Димитровград, на нея са поканени и институциите, като кмета на града и представители на Общината, общинските съветници и лекарското съсловие. Партньорската организация в Димитровград е „Дишай, Димитровград", които поддържат тясно сътрудничество с Лекарска мрежа  „Въздух за здраве“.

Целта на срещата е да се говори за ВЪЗДУХ и ЗДРАВЕ, да се представят научни данни и доказателства за въздействието на замърсяването на въздуха върху заболеваемостта и смъртността, да се представят научно обосновани изводи и препоръки за по-ефективно справяне с проблемите в областта на общественото здраве и околната среда в съответствие с изискванията на ЕС. Особено внимание ще бъде отделено и на промените в законодателството на Европейския съюз за качеството на въздуха. Ще се разглежда новата директива, която се очаква да бъде приета през есента, като тя поставя здравето на хората в центъра на европейските политики. На срещата медиците ще обобщят и данните от онлай-анкетата, които са събрани от димитровградчани. В рамките на събитието ще бъдат представени добри практики за промоция на здравето и превенция на заболяванията. Всички тези теми ще бъдат представени от членове на лекарска мрежа.

Събитието ще включва и участие на студенти по медицина от студентска мрежа, която бе създадена в сътрудничество с Медицинския университет - София, като е подкрепена от Медицинския факултет, Факултета по Обществено здраве, Факултета по Дентална медицина, Студентския съвет и Медицински колеж „Йорданка Филаретова". Студентите ще се срещнат с ученици от димитровградската Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, където да разговарят с учениците за връзката между здравето и качеството на въздуха.

Мисията на лекарската мрежа, която включва над 45 лекари от различни специалности, посланици на каузата за чист въздух е да работи за подобряване на качеството на въздуха в страната.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини