МФ очаква бюджетен дефицит от 1,6 млрд. лв. за първите осем месеца на годината

Дефицит от 1,6 млрд. лева се очаква към края на август, сочат прогнозите на Министерството на финансите. Това прави 0.8 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 46,5 млрд. лв., което е 61,8 % от годишните разчети.

Съпоставени със същия период на предходната година, постъпленията по КФП нарастват с 4,1 млрд. лв. (с 9,6 на сто), като принос за това имат данъчноосигурителните приходи, които нарастват в номинално изражение с 4,2 млрд. лв. (12,6%) и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС), които нарастват с 0,9 млрд. лева.

В същото време разходите по КФП към август 2024 г. възлизат на 48,1 млрд. лв., което е 59,1 % от годишните разчети. Спрямо предходната година се отчита нарастване основно при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии, след влезлите в сила увеличения от юли 2023 г. и юли 2024 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при други администрации.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31-ви август от централния бюджет, възлиза на 0,98 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Окончателните данни за бюджетното салдо в хазната за юли бяха на дефицит от над 970 милиона лева, докато фискалният резерв беше над 11 млрд. лева.

 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини