26 маломерни паралелки ще функционират в община Първомай през следващата учебна година

Образователната мрежа в община Първомай, в началото на учебната 2024/2025 година, се състои от: 12 училища (1 професионална гимназия по селско стопанство, 1 средно училище, 9 основни училища, 1 начално училище) и 7 детски градини.

През новата учебна 2024/2025 година, девет училища ще функционират с 26 маломерни паралелки, като за нормалната им пълняемост не достигат 208 ученици.

Поради отрицателна демографска характеристика и миграция на населението в трудоспособна възраст, все по-засилена и трайна е тенденцията на намаляване броя на учениците в общината.

Общинският съвет разреши изключения от минималния брой на ученици в паралелките като направи стъпки и за тяхното финансово обезпечаване. До края на календарната 2025 година ще бъдат осигурени от местния бюджет 29173 лв., а за цялата учебна 2024/25 година са нужни 70848 лв. допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес.        

Защитените училища са ОУ „Отец Паисий”, с. Искра и ОУ „Д-р Петър Берон”, с. Буково са с целево допълнително дофинансиране.           

Без маломерни паралелки са училищата в село Градина – ОУ „Христо Ботев“, в кв. Дебър ОУ „Георги Караславов“ и СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.        

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини