България получава ресор регионална политика в новата Европейска комисия

България ще получи ресор регионална политика в новата Европейска комисия. Българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите.

Това съобщи БНТ, като се позовава на свои източници в Брюксел.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент.

Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. В Брюксел се надяват нова да стане на 1 ноември, но ако някои от кандидатите не успее да се представи добре пред Европейския парламент, има вероятност Комисията да встъпи в длъжност по-късно.

В новата Европейска комисия ще има и няколко нови ресора - еврокомисар по отбраната, за Средиземноморието, по разширяването, по океаните и риболова и за жилищната политика.

Крайният срок за представяне на кандидатури за еврокомисари изтича на 30 август. Служебният премиер Димитър Главчев обяви във вторник, че очаква номинациите за еврокомисар от страна на парламентарните групи до 29 август.

ГЕРБ номинира бившия външен министър Екатерина Захариева, а ИТН - бившият зам. министър на външните работи Велислава Петрова. БСП ще решава на Изпълнително бюро дали левицата ще застане зад кандидатурата на своя бивш председател, бивш премиер и доскоро президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков съобщи вчера, че коалицията е внесла предложение за промяна в правилника на работа на парламента, за да може номинациите от Министерски съвет да бъдат одобрявани от НС.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини