Седмица продължава борбата с пожара в Рила, включи се хеликоптер

Близо седмица продължава борбата с големия пожар в Рила над Дупница. Заради разрастването му през последните дни се включи и военен хеликоптер.

Над 60 декара са вече обхванатите горски територии. От снощи работи верижна техника за прочистване на временни горски пътища, чрез които огнеборците да прокарат техника и да стигнат до фронта на пожара, обясни комисар Светослав Георгиев - началник на оперативния щаб и директор на РСПБЗН - Кюстендил пред БНТ.

Георгиев добави, че борбата с бедствието продължава с наземни екипи, които гасят в иглолистната гора.

Огънят гори само на територията на Национален парк „Рила“, каза директорът му Красимир Андонов.

„Опитваме се всеки ден да го локализираме, да го удържим, работим на терен с мотики и копачи. Вчера успявахме да го удържим до 15.30 часа, но духна вятър и хвана върхово. Наложи се да реагираме бързо, но успяхме да го овладеем. Пожарът се разраства във всички посоки, вчера мина билото и навлезе в гората“, каза той.

И днес се включват екипи от три горски стопанства, съобщи инж. Атанас Диманков - директор на ДГС-Дупница. - „Единият ще бъде основно пред булдозера, който ще разчиства стари горски пътеки, за да се атакува пожарът от две страни и да се качи техника“, каза той

В овладяването на пожара в Рила участват 20 военнослужещи от състава на 3-то Бригадно командване, под ръководството на старши лейтенант Иван Дуков, продължават усилията за овладяването на големия горски пожар на територията Рила планина, местност „Байрамица“, съобщиха от Министерството на отбраната.

В борбата с огъня се включват и Военновъздушните сили. За да подпомогне усилията на огнеборците, в 9:20 ч. тази сутрин от авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17.
През вчерашния ден, в продължение на няколко часа екипаж с хеликоптер Ми-17 извърши 22 водохвърляния над засегнатите участъци.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини