Самостоятелна изложба на Антония Маринова - CRAZY откриват в Димитровград

На 27 август 2024г. от 18.00ч. в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде открита самостоятелната изложба "САМО ДИВИ" на Антония Маринова - CRAZY, част от авторския проект "Духовни измерения", посветен на 110-годишнината от рождението на великия оперен бас Борис Христов. След официалното откриване - видеопрезентация "Образът на Борис Христов в българското изобразително изкуство".

Ето какво споделя за изложбата кураторът на проекта - Донка Налбантова:

„Авторският ми проект „Духовни измерения” е опит за изграждане на светилище. В него обособявам два центъра, от които се нуждае съвремието ни – ВЪОБРАЖЕНИЕ и ПАМЕТ. Към първия повеждам зрителите чрез уникалните фотографики на пловдивския творец Антония Маринова - Crazy, обединени в самостоятелната ú изложба „САМО ДИВИ“. Към втория - чрез представянe на авторите, запечатали на платно или в пластично произведение образа на великия бас Борис Христов. Надявам се присъстващите да изпитат удоволствие от траекториите на духа в това светилище и да си тръгнат емоционално обогатени и заредени с българщина!“

За автора:

АНТОНИЯ МАРИНОВА – CRAZY живее и твори в Пловдив. Всяка нейна стъпка е белязана от знака на артистизма: завършва художествена гимназия по приложни изкуства в Смолян, придобива бакалавърска степен „Педагогика на изобразителното изкуство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и магистърска степен по фотография от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив. Била е преподавател по Визуални изкуства, фотография и изобразително изкуство в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ - Пловдив. Понастоящем е свободен артист, а от 2018 е и официален фотограф на авторитетния Международен фестивал „Сцена на кръстопът“ - Пловдив. Като творец Антония работи в различни направления на изкуството - фотография, колаж, живопис, графика , текстилни пластики, лендарт и други. Ръководи школи, инициира обучения за деца и възрастни по разнообразни творчески проекти. Член е на: Съюза на Българските художници, Национално сдружение на фотографска академия „Янка Кюркчиева“, Камара на занаятчиите в България и Дружеството на пловдивските художници. Носител е на многобройни награди от Международни, Национални изложби и конкурси в Япония, Китай, Полша, Сърбия, Франция, Германия и други. Има 13-ет самостоятелни изложби в жанровете фотография, текстилна пластика, рисунка и други. Маринова има участия в десетки национални и международни изложби, национални и международни биеналета и триеналета. Нейни творби са притежание на Международен панаир Пловдив, Дом на хумора и сатирата – Габрово, Художествена галерия - Русе, Градска художествена галерия - Пловдив, редица други галерии, частни колекции в България и чужбина.

За куратора:

ДОНКА НАЛБАНТОВА е арт мениджър с дългогодишен опит в иницииране и провеждане на разнообразен тип културни събития, управител на галерии и инициатор на арт проекти. Трайният ú интерес към личността на Борис Христов става причина да инициира и осъществи проекта „Духовни измерения“, премиерно представен, през месец май, в Национален музей „Борис Христов“ - София по време на XX-тия фестивал на изкуствата „Борис Христов“, посветен на 110-ата годишнина от рождението на един от най-големите оперни артисти в световната история.

Гостуването в Димитровград, в рамките на Празниците на града 2024 г., е втората спирка на проекта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини