Украйна нахлу в Русия - за първи път от Втората световна война насам чужда армия нахлува в Русия.

Изображение 1 от 2

    Вече 4 ден се водят военни действия на територията на Руската федерация. На 6-ти украински войски подложиха на масиран обстрел Куртска и Бологородска области в които ежедневно се включват предупрежденията за въздушна атака. Сухопътните сили на Украйна навлязоха в Курска област.

    Медиите на двете държави подават различни информации спрямо военните действия на територията на Русия, но вече официално и руската и украинската страна признаха, че украински военни формирования са на територията на Русия.

    Хронологичната информация, която сме събрали е от информационни канали от двете страни, като всяко твърдение в тях може да се подлага на съмнение, поради военната пропаганда на двата противника.

    До днес нямаше официално потвърдена информация от украйнското правителство за навлизането на техни военни формирования на територията на Русия.

    За лесно визуално разграничение сме разделили новините от двете държави в различни цветове, оранжево за руските информационни канали и синьо за украинските информационни канали.

    06.08.2024г.

    Руската информационна агенция РИА новости:

    От ранната сутрин агенцията публикува десетки новини за атаки на Куртска и Бологородска област с ракети и дронове, за обявена въздушна тревога и за отменена такава в две съседни области. През деня официалната агенция не дава информация украински формирования да са навлезли на територията на Русия.

    Руски Телеграм канал GONZO съобщава:

    10:00 часа - че украинските въоръжени сили са се опитали да проникнат на територията на Курска област в районите Суджански и Кореновски, но според изпълняващия длъжността губернатор на Курска област, силите на граничната служба и руското министерство на отбраната не са допуснали нарушение на границата.

    Украинския Кореспондент

    10:19 часа - Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов заяви, че въоръжените сили на Украйна уж са се опитали да проникнат на територията на региона, бойците на Граничната служба на ФСБ и въоръжените сили на Руската федерация не са допуснали пробив. Междувременно Z-публиката пише, че танковете са влезли в Курска област.

    13:42 часа - Андрий Коваленко, ръководител на Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана, заяви, че руските военни кореспонденти лъжат за контролируемостта на ситуацията в Курска област, докато всъщност "Русия не контролира границата".

    Руски Телеграм канал GONZO

    16:00 часа - Руските въоръжени сили се бият с групировки на въоръжените сили на Украйна в граничния район на Курск. В района на Курск продължава операцията по ликвидиране на диверсионни групи на противника. Отделни групи на противника все пак успяха да проникнат в граничната зона. В момента те се идентифицират и унищожават. Особено горещо е в района на Суджи.

    Украинския Кореспондент

    15:26 часа - Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов заяви, че в резултат на днешния масиран обстрел, уж от Украйна, един човек е убит, а 13 са ранени.

    20:17 часа - Говорителят на Европейската комисия Петер Стано, коментирайки събитията в Курска област, заяви, че Украйна, според международното право, "има законно право да се защитава, включително като нанася удари по агресора на нейна територия".

    21:25 часа - Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че САЩ "са в контакт с Украйна" по отношение на ситуацията в Курска област. Той също така подчерта, че Украйна сама взема решението как да провежда операциите си. Милър добави, че Киев не е предупредил Вашингтон за каквито и да било действия на руска територия.

    Радио Спутник

    20:30 часа - Почти 90% от жителите на четири населени места в района на Курска област напуснаха домовете си поради влошаването на ситуацията в граничните райони. В населените места няма комуникация и електричество.

    Украинския Кореспондент

    22:54 часа - Русия може да загуби контрол над територията на Курска област с площ до 350 квадратни километра, изчислиха руските телеграм канали.

    23:53 часа - В мрежата се появиха снимки на вероятно унищожена руска техника в района на Курск, където, според някои доклади, украинските войски са пробили. Снимката, по-специално, е публикувана от украинския OSINT проект DeepState. На една от снимките, направени от дрон, хеликоптер гори, на другата - два унищожени танка. DeepState пише и за унищожаването на вражеска пехота, която се заселва в Николския Белогорски манастир. Освен това се появи видео на най-малко шестима руски войници, които вероятно са се предали на украинските бойци в Курска област. Телеграм каналът на ЧК-ОГПУ пише, че въоръжените сили на Украйна са се приближили до град Суджа, разположен на 10 км от границата с Украйна.

    РИА новости

    23:59 часа - Украинските диверсанти бяха победени и се оттеглиха на своя територия след опит да атакуват Курска област. Министерство на отбраната на Русия - "Артилерийският огън, ударите на армейската авиация и използването на ударни БЛА нанесоха огневи щети на врага. След като претърпя загуби, украинската диверсионно-разузнавателна група се оттегли на своя територия, част от терористите се опитаха да останат на руска територия, но непосредствено до държавната граница бяха блокирани от части на руската армия"

    07.08.2024г.

    Руски Телеграм канал GONZO

    05:00 часа - Ситуацията в района на Курск в момента наистина се оказа много по-сериозна, отколкото може да изглежда на пръв поглед. След първата атака, в резултат на която отделни групи на противника проникнаха на нашата територия, противникът изведе значителни военни резерви в района на границата и Суджи. Все още не може да се говори за пълно унищожаване на противника.

    РИА новости

    07:00часа -  Въоръжените сили на Украйна прехвърлиха батальони SS Bears на границата с Белгородска област

    Украинския Кореспондент

    07:34 часа - Всички служби за спешна помощ в Курска област са прехвърлени в засилен режим на работа, лечебните заведения попълват запасите от донорска кръв, каза ръководителят на региона Алексей Смирнов. Междувременно Z-publics пишат, че въоръжените сили на Украйна са окупирали населените места Николаево-Дарино, Дарино и Свердлликово в Суджански район на Курска област.

    Руски Телеграм канал GONZO

    12:30 часа - В района действат и диверсионни групи на Въоръжените сили на Украйна, които в състав от 4-5 души успяха да навлязат дълбоко в нашата територия. В момента се работи по откриването и унищожаването им. Сега движението по обществените пътища в посока Суджа е ограничено за цивилни автомобили, а на място работят военни от различни служби на реда. Всъщност в този район се провежда антитерористична операция за издирване и унищожаване на диверсанти.

    РИА новости

    14:00 час - Руският президент Владимир Путин започна среща с членове на правителството с обсъждане на ситуацията в Курска област във връзка с мащабна провокация от страна на въоръжените сили на Украйна.

    Руски Телеграм канал GONZO

    16:00 часа - Твърде рано е да се говори за някакви конкретни резултати от днешните битки в района на границата на Курск, дори и само междинни. Виждаме един вид използване на смесени тактики от страна на Киев: диверсии и терористични нападения на по-големи дълбочини и систематичен военен натиск на по-малки дълбочини.

    Украинския Кореспондент

    16:37 часа - Руските военни обществени лица пишат, че въоръжените сили на Украйна са превзели газоизмервателната станция "Суджа" в Курска област, която се намира близо до границата. Сега само през него е транзитът на газ от Русия към Европейския съюз през Украйна.

    Радио Спутник

    17:00 часа - Настъплението на формированията на въоръжените сили на Украйна дълбоко на територията на Русия е спряно, каза началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов. Началникът на Генералния щаб официално съобщава че в 5.30 часа московско време на предходния ден 6 август подразделенията на въоръжените сили на Украйна с численост до хиляда души преминаха в настъпление, за да завземат територия в Курска област.

    РИА Новости

    19:00 часа - Центровете за временно настаняване в  Курск са готови да приемат 2,5 хиляди души, за сега там са настанени 600 жители на граничните населени места, каза изпълняващият длъжността заместник-ръководител на Курска област Андрей Белостоцки. Според него хората съобщават местоположението си в специален чат - и ги отвеждат оттам. Оперативният щаб работи денонощно. 200 жители вече са евакуирани от Суджански и Кореневски райони"

    Украинския Кореспондент

    19:39 часа - Руснаците са разположили системата за противовъздушна отбрана "Панцир-С1" на атомната електроцентрала "Курск"

    РИА Новости

    20:00 часа - Националната гвардия, заедно с Министерството на отбраната на Руската федерация и Граничната служба на ФСБ, увеличиха сили и средства за борба с украинските диверсионно-разузнавателни групи в Курска и Белгородска област, съобщиха пред журналисти от пресслужбата на Руската гвардия.

    21:00 часа - На територията на Курска област е въведено извънредно положение

    08.08.2024г.

    РИА Новости.

    12:00 часа - Въоръжените сили на Руската федерация работят активно в граничните райони на Курска област, врагът в четвъртък не напредна нито един метър, напротив, отстъпва, каза изпълняващият длъжността заместник-губернатор на региона Андрей Белостоцки в ефир Първи канал. Разгромът на вражеската техника и бойни сили е в ход активно. Надяваме се, че в близко бъдеще... врагът ще бъде спрян

    Руски Телеграм канал GONZO

    12:30 часа - От началото на военните действия в региона украинските въоръжени сили са загубили 660 военнослужещи, 82 бронирани машини, включително 8 танка, 12 бронетранспортьора, 6 бойни машини на пехотата, 55 бойни бронирани машини и машина за инженерни заграждения

    Украинския Кореспондент

    13:51 часа - Интернет ресурсите на Курска област бяха подложени на масирана DDoS атака, много услуги не работеха и временно не бяха достъпни, съобщиха регионалните власти.

    15:11 часа - Наемниците на ЧВК "Вагнер" са прехвърлени в Курска област, за да се противопоставят на въоръжените сили на Украйна, съобщават руски военни кореспонденти.

    16:02 часа - Зоната на бойните действия в Курска област се разшири до 430 квадратни километра, пишат руски телеграм канали. Също така руските обществености подчертават, че въоръжените сили на Украйна пробиха отбранителни укрепления в Курска област за един ден, за които бяха похарчени 15 милиарда рубли.

    РИА Новости

    18:00 часа -  Жителите на белгородското село Колотиловка бяха помолени да напуснат заради въздушен обстрел

    Украинския Кореспондент

    21:28 часа - Френското министерство на отбраната обяви "успешната офанзива на въоръжените сили на Украйна" в Курска област. "Офанзивата на въоръжените сили на Украйна в Курска област, базирана на ефекта на изненадата, изглежда има известен първоначален успех", се казва в резюме на френското ведомство. Френското министерство смята, че тази офанзива може да принуди Руската федерация да прехвърли войски от други сектори, облекчавайки местния натиск в онези сектори на фронта, където въоръжените сили на Украйна преди това изпитваха затруднения.

    09.08.2024г.

    РИА Новости

    04:00 часа - Липецк беше подложен на масирана атака от БЛА. По-късно губернаторът на района съобщи за прекъсвания на електрозахранването поради повреда в електроцентрала. Освен това, по думите му, експлозивни устройства са се взривили в региона далеч от граждански сгради.
    Ръководителят на региона призова да не се публикуват снимки и видеоклипове на последиците от атаките с БЛА и да не се слушат фалшиви призиви за напускане на Липецк.

    Украинския Кореспондент

    04:55 часа - Украйна преговаря със САЩ за разрешение за използване на балистични ракети ATACMS за нанасяне на удари по военни летища в Русия, пише The Washington Post, позовавайки се на източници. "Ударите на ATACMS са необходими за унищожаване на изтребители по руските летища, които агресорът използва за ответни удари. Това ще позволи на въоръжените сили на Украйна да държат под контрол превзетите райони в Курска област", каза източникът.

    08:03 часа - В района на Рилск в Курска област, близо до село Октябрское, през нощта беше унищожен военен конвой на руските въоръжени сили, пишат руски и украински обществености. Z-каналите, според данни от сутринта на 9 август, твърдят, че настъплението на въоръжените сили на Украйна дълбоко в региона е спряно. Според тях въоръжените сили на Украйна се опитват да задържат окупираното, а щурмовите групи са започнали да "изпълняват задачи за освобождаване на населени места, боевете продължават дори през нощта".

    Руски Телеграм канал GONZO

    09:00 часа - Ситуацията в района на Курск до 9 часа:

    — От 6 до 8 август 66 души бяха ранени в резултат на обстрел в района на Курск

    — През нощта над района са унищожени 7 вражески БЛА и 4 ракети

    Руските въоръжени сили унищожиха танк и няколко единици бронирана техника на въоръжените сили на Украйна в Курския граничен район

    — През изминалата нощ руските въздушно-космически сили извършиха повече от 10 полета и бомбардировки над Сумска област в Украйна

    — Мобилна болница на Федералната медико-биологична агенция със 100 легла е разположена в района на Курск за приемане на ранени

    — Предприемат се мерки за идентифициране и блокиране на фалшиви новини в региона след нахлуването на украинските въоръжени сили в региона

    Украинската агенция Униан

    10:00 часа - В Курска област на Руската федерация руски хеликоптер беше ударен от FPV дрон на Службата за сигурност на Украйна и бе свален.

    Украинския Кореспондент

    10:30 часа - През нощта на 9 август Силите на отбраната атакуваха руското военно летище Липецк, където са базирани самолети Су-34, Су-35 и МиГ-31.

    РИА Новости

    11:00 часа - Украйна понася тежки загуби при атаката срещу Курска област, има много линейки и молби за кръводаряване в Суми. Министерството на извънредните ситуации призна ситуацията в Курска област за федерално извънредно положение
    13:00 часа -  Руските военни трупат сили, за водене на активни боеви действия с украински формирования в Курска област

    Украинска газета

    13:05 часа - В резултат на унищожаването на колона руски войници на територията на Рилск в Курска област Руската федерация може да е загубила до 500 войници. Там бяха унищожени повече от десет военни камиона с пехота. Съобщава NEXTA.

    Видео направено от руски гражданин от мястото показва 14 унищожени превозни средства, което предполага, че руската армия може да е загубила между 200 и 490 войници през нощта в резултат на удара. Това може да е една от най-големите загуби за руската армия от началото на пълномащабната война.

    Украинския Кореспондент

    15:30 часа - В Сумска област беше обявена задължителна евакуация на 23 населени места в 5 общини на областта граничеща с Русия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Хи
      Химена
      2 -5
      15:19, 11 авг 2024
      Каква тъпа про-европейска прогандичка ! Само докато си помислят , че е възможно да стане такова нещо и една гъбка ще порасне и после едно вятърче ще продуха останалите неща на бъдещата чиста пръст с големина 1500 на 3000 км.
      • Ти
        тити
        1 0
        14:23, 12 авг 2024
        И после радиацииката ще се понесе от вяртърчето и ще натрови още стотици хиляди хорица включителнпо и в русиика, а братушките ще превземат една опожаренка териториика, която за нищо няма да става още десетилетиика. Тогава и американчетата заедно с францизчета и англичанчета могат да натиснат червените копченца, след което и индиичета, китайчета, северно корейчета и така само Африка ще остане годна за живеене, ма там пък няма вода и храна, така че ще бъде един рай за шимпанзетата на тази планетка
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини