Разкриха престъпна група за трафик на културни ценности

    При специализирана полицейска операция на ГДБОП – МВР са задържани души, занимаващи се с незаконни археологически дейности, отчуждаване и търговия с предмети, представляващи обекти на културно-историческо наследство, съобщиха от полицията.

    Акцията е проведена на територията на Стара Загора, Мъглиж, Симеоновград и селата Ягода, Обручище и Искрица вчера. Тя е проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Стара Загора и образувано досъдебно производство.

    В хода на провежданите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания на 14 жилища и сгради, 3 моторни превозни средства, направени са и 7 лични обиска.

    Намерени и иззети са: 345 предмета с белези на антични и средновековни находки, 95 монети от жълт и сив метал, 19 статуи, 10 металдетектора, множество парчета керамика, отливки от восък и друг материал, класьори с документи, тефтери и бележки, мобилни телефони и техника. Открито е и огнестрелно оръжие, наподобяващо самоделна пушка с 25 боеприпаса към него и 5 огнестрелни ловни оръжия – законно притежавани.

    Първоначалната мярка за задържане на шестте лица е удължена до 72 часа.

    Подробности за операцията по разкриването на организирана престъпна група съобщиха на съвместен брифинг представители на ГДБОП и Окръжна прокуратура в Стара Загора - Мариан Митков, началник на отдела на ГДБОП в Пловдив, Георги Николов, зам.-окръжен прокурор и Георги Видев, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Стара Загора.

    Работата по случая продължава.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини