Хасковският съд отново отказа да освободи обвиняем за марихуана и кокаин за близо 1.8 млн. лева

Окръжен съд – Хасково отново отказа да освободи от ареста 35-годишния Митко Каварджиев, обвиняем за контрабанда на 47,920 кг марихуана и 3,340 кг кокаин за 1 751 280 лева. С днешното решение бе потвърдена наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от Темида.

Мъжът от Съединение, Пловдивско, е привлечен като обвиняем за опит за контрабанда на наркотика през ГКПП „Капитан Андреево“, предотвратен на 10.02.2024 г. Митко Каварджиев и 34-годишният Петър Балкански са сочени за помагачи и подбудители. Физическият извършител беше 47-годишната Маринела Динкина, която шофираше микробус, в който беше открита дрогата.

Според съда от първоначалното вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” не са събрани такива доказателства, които биха опровергали или поне разколебали извода за наличието на обосновано предположение, че Митко Каварджиев е един от съучастниците в соченото престъпление. Събраните по делото гласни доказателства, протоколи за претърсване и изземване, ведно с определения за одобряване на извършените процесуално-следствени действия, включително и при условия на неотложност, разпити на обвиняеми, изготвени до момента експертизи, протоколи за оглед на веществени доказателства в своята съвкупност подкрепят извода за наличие на обосновано предположение за извършено престъпление и авторството му, конкретно – ролята на обвиняемия Каварджиев като един от съучастниците и дори негов организатор.

Събраните до настоящия момент доказателства установяват голяма степен на конспиративност, предварителна подготовка за извършване на престъплението, участието на множество лица в престъпната дейност, наличие на трансграничен елемент.

Освен всичко изложено, не се представят доказателства за влошаване на здравословното състояние на обвиняемия. С тези мотиви той бе оставен в ареста.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 08.08.2024 г. от 10.00 часа. Каварджиев обжалва мярката си за неотклонение и през юни тази година, но тогава също съдът не го освободи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини