Възпитаници на художествената гимназия в Смолян впечатлиха с изложба в Народното събрание

Изображение 1 от 3

    Творби на възпитаници на Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян са включени в изложбата живопис „Родопа – люлка на таланти“. В експозицията, която беше открита на 24 юли 2024 г. в Народното събрание, са показани 28 живописни платна на ученици на гимназията.

    Красотата, която ни показвате в своите картини, ни вдъхновява в нашето иначе мрачно политическо ежедневие, отбеляза при откриването на изложбата председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Николай Денков. Той изрази благодарността си към учениците за смелостта да дойдат в Народното събрание и да покажат колко са талантливи. Тази сграда не е на политиците, тя е на хората и аз се радвам, че днес можем да Ви посрещнем тук и да се насладим на Вашите прекрасни платна, добави Николай Денков.

    Директорът на Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян Симеона Савова-Коруева изрази благодарност към народния представител от 49-ия парламент Михал Камбарев, по чиято инициатива творбите на младите творци от Смолян са показани в Народното събрание. Ние се стремим нашата гимназия да привлича, да обучава и да оказва помощ в укрепването и израстването на своите ученици и се радваме, че можем да представим техните картини тук, добави тя.

    Училищата по изкуствата в България са нещо уникално за нашата страна, те са създали материална, културна и интелектуална база, която трябва да се цени и пази от държавата, подчерта директорът на Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян. Симеона Савова-Коруева отбеляза, че училищата по изкуствата са в основата на израстването на голяма част от талантливите хора на България.

    Различни натюрморти, вдъхновени от красотата на българските традиции и обичаи и портрети са част от представените от учениците картини. На откриването на експозицията присъстваха възпитаници на гимназията и учители.

    Учениците бяха радушно приети също в Министерството на културата и МОН. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини