Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването

Изображение 1 от 2

    Рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди бяха установени от Българското дружество за защита на птиците – БърдЛайф България (БДЗП) в нашата страна през тази година. Това е повратен момент за българската природозащита след като повече от 40 години видът у нас намалява с бързи темпове и е изправен пред прага на изчезването.

    Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до числеността, регистрирана през далечната 2008 г. Увеличението е в резултат на сформирането на нови двойки в Източни Родопи и Североизточна България. Някои от новите двойки са заели територии, които бяха изоставени от вида повече от 20 години. Добри новини има и за района на Русенски Лом, където видът не е гнездил от  няколко години, но новосформирана двойка, която вече отглежда поколението си, дава нова надежда.

    Тези резултати са исторически успех за поколения природозащитници и природолюбители, които са посветили значителна част от времето и живота си за опазването на този емблематичен вид. Те са успех и за всички местни хора, живеещи в районите, където египетският лешояд трайно намалява в продължение на десетилетия.  Местните жители по тези места с тъга си спомняха за годините, в които бяха свикнали да го наблюдават край всяко село, затова днес охотно подкрепят неговото опазване.

    След повече от две десетилетия интензивни проучвания и прилагане на редица мерки за опазване първо на национално, а по-късно и на международно ниво, първите подобрения в състоянието на египетския лешояд у нас бяха регистрирани през последните пет години, в които се забеляза стабилизиране на популацията.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини