РИОСВ и общината почистиха любима зона за отдих на асеновградчани

Изображение 1 от 4

    Днес служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и на отдел „Екология и околна среда“ от общинската администрация на Асеновград почистиха от отпадъци крайречната зона за отдих „Тепавицата“ – любимо място за прекарване на свободното време и разхлаждаща почивка на жителите и гостите на града в летните жеги.

    От мястото за отдих и от района на близкия параклис „Свети Трифон“ за няколко часа доброволците от двете институции събраха над 50 чувала битови отпадъци, като хартиените, пластмасовите и стъклените бяха ръчно сепарирани. Те бяха извозени и ще бъдат предадени за рециклиране.

    „Тепавицата“ се намира до крайните къщи на Асеновград край река Чая (Чепеларска). До нея се стига по живописна успоредна на десния бряг пътека или през въжен мост след мелницата откъм главния път „Пловдив – Смолян“.

    Чистият въздух, бистрите речни вирове и гъстата зеленина в района цяло лято привличат малки и големи.

    Зоната е оборудвана с беседка, барбекю, пейки, спортни съоръжения за деца и чешма и е разположена под сенките на вековни чинари.

    За съжаление, след като се насладят на красивата природа, поради недостатъчна култура много от посетителите безотговорно оставят боклука след себе си.

    Проблем, с който община Асеновград и РИОСВ - Пловдив се борят от години. Институциите се обръщат към туристите с апел да изхвърлят генерираните отпадъци на регламентираните за това места и винаги, когато е възможно, това да става разделно.

    „Радваме се, че като институции срещаме подкрепата на гражданите и неправителствените организации в борбата с незаконните сметища“, споделя директорът на екоинспекцията Ивайло Йотков.

    Той е удовлетворен, че днешната акция е подкрепена от неправителствената организация „БГ Бъди активен“, която ще дари и постави контейнери за разделно събиране на отпадъци в местността „Тепавицата“, а община Асеновград се ангажира да осигури сметоизвозването.

    „Необходимо е да се търсят дългосрочни решения в посока замърсяването с отпадъците и повишаване на обществената осведоменост съвместно с гражданите, местните общности, общинската и държавната администрация“, добавя той.

    Инициативата е част от кампания на РИОСВ – Пловдив и Министерство на околната среда и водите, провеждаща се под мотото „Отпадъците са ресурс“.

    Всеки месец в различни общини на област Пловдив се провеждат активности по почистване с цел повишаване на информираността и фокусиране на общественото внимание върху личната отговорност на всеки човек за опазването на природата от замърсяване с отпадъци, за да я съхраним чиста и красива за нас и децата ни.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини