Китай ще построи най-мощната слънчева електроцентрала в света

Компанията China Three Gorges Renewables Group обяви предстоящото начало на строителството на най-мощната слънчева електроцентрала с мощност 8 GW (гигавата). Гигантският енергиен център на стойност 11 млрд. долара ще включва и други съоръжения и ще обслужва триъгълника Пекин-Тиендзин-Хебей. Строителството на този мегапроект ще започне през септември тази година и ще бъде завършено през 2027 година. Няма съмнение, че днес никой не може да повтори подобен трудов подвиг.

За да добиете приблизителна представа за мащаба на новата слънчева електроцентрала е достатъчно да знаете, че трите най-големи соларни парка в света произвеждат по около 3 GW.

Всички те, между другото се намират в Китай. Новият обект ще бъде изграден в района на Вътрешна Монголия в Северен Китай. Той ще пренася електроенергия до потребителите чрез линии за свръхвисоко напрежение. Именно тук свръхпроводимостта би била полезна, но тя все още не е налице.

Освен самото соларно поле с мощност 8 GW, проектът предвижда създаването на вятърен парк с мощност 4 GW, буферно хранилище с мощност 5 GW, комплекс за събиране на слънчева топлинна енергия с мощност 200 MW и електроцентрала на въглища с мощност 4 GW. Всичко това ще бъде собственост на China Three Gorges Renewables (с 56% дял) и Inner Mongolia Energy Group (с 44%). Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация до юни 2027 година.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини