Задържан с 403 кг хероин поиска да излезе от ареста, съдът не даде

Изображение 1 от 4

    64-годишният Хюсен Хаир, който беше задържан с 402,720 кг хероин на стойност 16 727 377,92 лв., поиска да излезе от ареста. Той и адвокатът му Гергана Караджонова-Писарова обжалваха мярката с няколко мотива. Юристът изтъкна, че клиентът й с влошено здравословно състояние и на няколко пъти се налагало да викат лекар. Освен това минало достатъчно време от началото на разследването по случая, за който нямало категорични доказателства, че Хаир съзнателно е транспортирал наркотика. Защитата поиска клиентът й да бъде пуснат с мярка парична гаранция. Каза, че имат договорка с представител на хотел, в който чужденецът може да пребивава, а и при необходимост да ми се наложи забрана за напускане на страната.

    Haskovo.net припомня, че дрогата беше открита в товарен автомобил, спрян за митническа проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ на 17 април 2024 г. Камионът бил управляван от турския гражданин и по документи превозвал 156 спални матрака. При щателната проверка са установени лентовидните пакети с хероин, скрити във фабрично запечатаните матраци. Така водачът бе задържан и прокуратурата в България му повдигна обвинение за контрабанда на наркотик в особено големи размери и е рекордно количество, задържано на българо-турската граница.

    Днес прокурорът по делото Дарина Славова настоя Хюсеин Хаир да остане в ареста. Тя изтъкна, че темпото на разследването по случая е много ритмично и са минали малко над 2 месеца, а и освен това той няма трайна свързаност с България.

    Съдия Стратимир Димитров не уважи искането за изменение на мярката на Хюсеин Хаир. Магистратът прецени, че все още не са извършени всички необходими действия по разследването и не са изяснени всички обстоятелства, които са от значение за окончателни изводи относно вината на обвиняемия. Изпратена е Европейска заповед за разследване до съдебните власи на Румъния, която би могла значително да допринесе за изясняване на съществени факти и обстоятелства, които биха могли да подкрепят или да опровергаят обвинението. Така или иначе, на настоящия етап от досъдебното производство обоснованото предположение за съпричастност на обвиняемия към извършването на деянието не е опровергано. Според съда срокът на разследването до момента е съвсем разумен, все още такъв е и срокът на престой на обвиняемия в следствения арест.

    Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 11.07.2024 г. от 10:00 ч.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гю
      Гюнай Сербез
      9 -3
      16:21, 3 юли 2024
      Защо така ве Хюсеин!Не те ли е страх от Аллах!
      • Шо
        Шофьор
        4 -2
        20:09, 3 юли 2024
        Моли се на Аллах да не изгориш като него!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини