Унгария застана начело на ЕС за шест месеца

Будапеща ще опита да промени някои приоритети, но има ограничени възможности

Унгария започва шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС на фона на сериозни разногласия с ръководството на ЕС по редица въпроси, включително конфликта в Украйна и миграцията. Тя поема щафетата на ЕС от Белгия на 1 юли, за да я предаде на Полша на ротационен принцип в края на декември.

Неблагоприятните отношения между Будапеща и Брюксел се отразиха дори на избора на мотото на председателството: „Да направим Европа отново велика!". То е сходно с предизборния лозунг на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който не се подкрепя от сегашното ръководство на ЕС, но е открито подкрепян от унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Официалното лого на председателството представлява куб на Рубик, като от едната страна е червено-бяло-зеленото унгарско знаме, а от другата - емблемата на ЕС под формата на звезди, подредени в кръг. Тази година изобретението на унгарския инженер Ерньо Рубик навърши 50 години.

Според уебсайта на председателството пъзелът изисква „стратегическа визия, търпение, дисциплина и прецизност - качества, които са от съществено значение за унгарското председателство на Съвета на ЕС“.

Брюксел се опасява
Поне през последната година унгарското председателство предизвикваше опасения сред брюкселската бюрокрация, която се гневеше, че Орбан спира обсъжданията по няколко европейски проекта - от доставките на оръжие за Киев и процеса на приемане на Украйна в ЕС до пакта за миграцията на ЕС.

Това доведе до много нервен край на белгийското председателство. В ЕС то бе наречено „Брюксел на квадрат“, което означава, че по време на него брюкселската евробюрокрация работеше в тясно сътрудничество с брюкселската белгийска бюрокрация. Ето защо през този период бяха положени усилия, за да има време да се започнат преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС преди 1 юли, да се вземе решение за експроприация на приходите от руски активи и да се приложи 14-ият пакет от санкции срещу Русия.

Програма от седем точки
Информирайки за програмата на унгарското председателство, Орбан заяви, че най-важната точка в нея е скорошно прекратяване на конфликта в Украйна. „Ние сме за прекратяване на войната“, заяви министър-председателят. Както обясни правителството, конфликтът в Украйна все още „хвърля сянка върху всички събития в ЕС“.

Тези думи противоречат на изявленията на ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която говори не за край на конфликта при сегашните завоевания на Русия, а за необходимостта да победи Украйна.

В официалната програма на унгарското председателство, очертана от министъра по въпросите на ЕС Янош Бока, тази точка е формулирана по-широко: осигуряване на отбраната и сигурността на Европейския съюз. За тази цел се предлага по-специално развитие на европейската отбранителна промишленост и разширяване на сътрудничеството в областта на военните поръчки.

Друга важна точка от дневния ред ще бъде подобряването на конкурентоспособността на ЕС, който изостава както от САЩ, така и от Китай по отношение на икономическия обем и растежа на БВП. Унгария предлага съюзниците да разработят и сключат Европейски пакт за конкурентоспособност. Според Орбан, ако това не бъде направено, континентът може да загуби стотици хиляди работни места. Европейската комисия се отнася предпазливо към идеята, тъй като смята, че тя ще доведе до противоречия със Съединените щати.

Друг приоритет на унгарското председателство е борбата с нелегалната миграция. Проблемът предизвиква остри противоречия между Брюксел и Будапеща, която отказва да спазва новия Пакт за миграцията на ЕС, който предвижда по-специално квотно разселване на мигранти във всички страни от ЕС. Унгария предлага да се постигне споразумение за засилване на контрола по границите на общността и на молбите на мигрантите за влизане извън общността.

Разширяване на ЕС
Не по-малко важен въпрос ще бъде разширяването на ЕС с включването на страните от Западните Балкани. Регионът има пет официални кандидатки за присъединяване - Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Унгария твърди, че тяхното присъединяване ще „даде нова енергия и тласък“, от които ЕС се нуждае днес.

В същото време Унгария е убедена, че процесът на разширяване не търпи двойни стандарти и че трябва да се избягва политизирането. Ето защо Украйна, която се радва на подкрепа в ЕС за присъединяване към общността, е длъжна да изпълни същите изисквания като останалите кандидати. Според Боки „е важно процесът да бъде обективен и балансиран както на изток - в Украйна, Молдова и Грузия, така и на Западните Балкани“.

Все пак трябва да се разбере, че не се планира разширяване нито през следващите шест месеца, нито през следващите шест години - става въпрос само за засилване на подготвителната работа по преговорите.

Други приоритети за следващите шест месеца са развитието на благоприятно за земеделските производители земеделие, сближаването в ЕС, т.е. намаляването на социално-икономическите различия в общността, и демографските въпроси. Както заяви министърът по въпросите на ЕС, „унгарското председателство не обещава чудо, но обещава възможността за напредък в някои области и за промяна в други“.

Справка за Съвета на ЕС
Съветът на ЕС е структура от 10 тематични съвета, в които заседават министри от всички 27 държави от ЕС. Съветът на ЕС по външни работи, Съветът по икономика и финанси, Съветът по енергетика, Съветът по транспорт и т.н., където заседават съответните министри. Тази структура има както министерски, така и парламентарни функции. В качеството си на министерство всеки Съвет на ЕС участва заедно с Европейската комисия в разработването на конкретни проекти на общоевропейски норми в своите области, а в качеството си на парламент - одобрява проекти на директиви на ЕК, попадащи в компетенциите на този конкретен съвет.

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на всеки шест месеца. Задачата на председателството е да организира и провежда месечните планирани заседания на всеки съвет, както и да свиква при необходимост извънредни заседания, да одобрява дневния им ред и да улеснява търсенето на консенсус, когато позициите на държавите членки се разминават.

Фактът, че председателството одобрява дневния ред на всички заседания, му дава широки възможности да насърчава важни за него теми, както и да отлага обсъждането на тези, с които не е съгласно. Възможностите на председателството обаче далеч не са неограничени и се описват с формулата „да влияе, а не да решава“.

Важно е да се отбележи, че Съветът по външни работи на ЕС изобщо няма национално председателство - от прилагането на Договора от Лисабон през 2008 г. той се председателства от ръководителя на външната политика на ЕС, който е заместник-ръководител на Европейската комисия. До края на септември това е Жозеп Борел, а от октомври - Кая Калас, и двамата пряко подчинени на Фон дер Лайен. Това означава, че външната политика в ЕС вече е поставена под пълния контрол на Европейската комисия и Унгария не може да промени посоката ѝ.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини