Общественият съвет към ЦИК: На изборите са отпечатани много празни бюлетини, за които няма обяснение

Общественият съвет към ЦИК съобщи, че на изборите са отпечатани много празни бюлетини, за които няма обяснение.

Общественият съвет смята този проблем за особено съществен и подронващ доверието на гражданите в изборния процес. За разлика от други по-тривиални проблеми на машинното гласуване (захранване, батерии, принтери, карточетци, и др.), този конкретен тип дефект, проявил се и документиран и на изборите през 2023, до този момент няма обяснение.

„Общественият съвет в момента изготвя своя анализ на проведените на 9 юни 2024 г. избори.

В хода на тази работа се очерта с особена острота темата относно констатираните случаи на отпечатване на т.нар. празна (бяла) бюлетина или бюлетина, в която не е изписан вотът на избирателя от машинно гласуване“.

Това се казва в писмо на Обществения съвет към ЦИК до ръководството на Комисията.

„Общественият съвет смята този проблем за особено съществен и подронващ доверието на гражданите в изборния процес. За разлика от други по-тривиални проблеми на машинното гласуване (захранване, батерии, принтери, карточетци, и др.), този конкретен тип дефект, проявил се и документиран и на изборите през 2023, до този момент няма обяснение, поради което изисква самостоятелен задълбочен технически анализ. Предвид настоящата организация на частични избори, както и вероятността за нови предсрочни национални избори, този анализ трябва да бъде проведен във възможно най-кратък срок.

В тази връзка, Общественият съвет към ЦИК предлага:

- да бъдат идентифицирани няколко машини, които са произвели този специфичен дефект. За улеснение на ЦИК, ОС посочва например машините в секциите, включени в приложението по-долу, за които наблюдатели, регистрирани от организации членки на Обществения съвет, са констатирали проявата на този дефект;

- да се сформира експертна група, в която биха могли да бъдат поканени представители както на институциите, заети с удостоверяването на машините (БИС, БИМ, МЕУ), така и други организации с експертиза (БАН, Институт по криминалистика, Институт по целулозата и хартията и др.), както и представители на фирмата производител и на фирмата изпълнител на обществената поръчка и осъществяваща техническата поддръжка;

- експертната група да извърши задълбочени технически тестове с показалите дефект машини в близка до реалната среда на работа - продължителност, интензитет на гласуване и др. За да бъдат резултатите от подобен тест релевантни към реалните условия на работа, е необходимо да бъде използвана и хартията, с която машините работиха на последните избори. Подобен анализ изисква и проверка на алгоритъма на работа на машините. Само по този начин могат да бъдат идентифицирани причините за описания по-горе проблем.

През последната година в общественото пространство се изговориха редица хипотези за качеството на хартията, за размера на „шпулите“, за софтуерен проблем и др. Факт е, че до този момент няма ясен отговор на няколко въпроса. Предлаганите от Обществения съвет експертна група и технически анализ, следва да отговорят именно на тях:

- колко са засегнатите от този специфичен дефект машини;

- дали става дума за системен проблем (поради който се преустановява работата на съответната машина в изборния ден) или за такъв, който се проявява „хаотично“ или „циклично“;

- коя е причината за появата на този специфичен дефект;

- как може да бъде избегнат този проблем;

- не на последно място, гласът на избирател, който е получил „празна“ бюлетина, отчетен/записан ли е във флаш-паметта?

Общественият съвет към ЦИК остава на разположение, за да се включи в работата на сформираната експертна група“, съобщават още от Съвета.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини