България е най-напреднала от шест разглеждани държави за еврозоната, твърди МФ

До края на годината критерият за инфлацията ще бъде изпълнен, заяви Людмила Петкова пред Народното събрание

Министерството на финансите твърди, че България е най-напреднала от всичките шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция.

Днес по искане на ГЕРБ и ДПС Народното събрание изслуша служебния финансов министър и вицепремиер Людмила Петкова за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета, както и за напредъка по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

„По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка България е единствената държава, която покрива всички критерии освен този за ценовата стабилност. С това може да се отбележи, че България е най-напреднала от всичките шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция. Очакванията са до края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в еврозоната. След изпълнението на критерия за ценова стабилност страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за датата на членство на България в еврозоната“ - заяви служебният финансов министър.

Людмила Петкова отбеляза също така, че се очаква България да е готова да влезе в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2025 г.

След изслушването Йордан Цонев (ДПС) и Асен Василев (ПП-ДБ) похвалиха Петкова, защото е представила фактите без политическа окраска.

Според Цонев трябва да има отделно изслушване по въпроса с поредното забавяне по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и усвояването на еврофондовете.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини