Срещите на върха на НАТО не са редовни, а в ключови моменти. Защо тази във Вашингтон е толкова важна?

Съединените щати ще бъдат домакини на следващата среща на върха на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон. Срещата ще отбележи 75-ата годишнина на Алианса и ще отговори на бъдещите предизвикателства. Но защо е толкова важна?

На Срещата на върха тридесет и двама съюзници ще се заемат с дневен ред, който включва:

- Потвърждаване на непоколебимата подкрепа за Украйна;
- Укрепване на възпирането и отбранителната позиция;
- Сътрудничество с промишлеността за увеличаване на производството и разрастване на промишлената ни база;
- Укрепване на партньорствата на Алианса; и
- Гарантиране, че съюзниците изпълняват ангажиментите си да инвестират в собствената си отбрана, както и в нашата колективна отбрана.

Към съюзниците ще се присъедини и Украйна за среща на Съвета НАТО-Украйна. "Ще продължим силната подкрепа на Алианса за Украйна и тясното ни сътрудничество, за да помогнем за изграждането на мост към бъдещото членство на Украйна", посочват от НАТО.

"На срещата на върха ще приветстваме и Европейския съюз и нашите партньори от Индо-тихоокеанския регион - Австралия, Япония, Република Корея и Нова Зеландия, тъй като задълбочаваме практическото си сътрудничество и укрепваме визията си за мир, сигурност и просперитет в тези два дълбоко свързани региона".

"В продължение на 75 години НАТО е незаменима сила за мира, стабилността и сигурността в Северния Атлантик - крайъгълен камък на трансатлантическата сигурност. През десетилетията НАТО непрекъснато се адаптира към променящите се предизвикателства, демонстрирайки своята сила, единство, растеж, иновации и трайна устойчивост. Днес, с тридесет и двама членове, Алиансът е по-голям, по-силен и по-единен от всякога, като представлява трайно възпиращо средство срещу продължаващата руска агресия. Едновременно с това НАТО продължава да се адаптира към бързо променящата се глобална среда за сигурност чрез съвместни усилия в областта на киберсигурността, противодействието на дезинформацията, новите технологии, жените, мира и сигурността, както и енергийната и климатичната сигурност".

Срещите на върха на НАТО предоставят периодични възможности на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО да обсъждат важни въпроси, пред които е изправен Алиансът, и да определят стратегическите насоки за дейността му. Последната среща на върха на НАТО ще се проведе във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли 2023 г. През 2022 година на Срещата в Мадрид пък бе приета новта СТратегическа концепция на Алианса. В нея за първи път се посочва, че Руската федерация е риск за страните членки.

Срещите на високо равнище често се провеждат в ключови моменти от развитието на Алианса. Те не са редовни срещи, а важни моменти в процеса на вземане на решения в Алианса.

Срещите на високо равнище се използват например за въвеждане на нова политика, покана за присъединяване на нови членове към Алианса, стартиране на важни инициативи и укрепване на партньорствата.

Това са срещи на Северноатлантическия съвет на възможно най-високото ниво - това на държавните и правителствените ръководители.
Срещите на върха на НАТО винаги се провеждат в страна-членка на НАТО и се председателстват от генералния секретар на НАТО.

В срещите на върха на НАТО обикновено участват само страните членки. Въпреки това, в отделни случаи и при условие че съюзниците са съгласни, срещите могат да се свикват и в други формати. Те включват например срещи на министрите на отбраната и министрите на външните работи или срещи на държавните и правителствените ръководители на страните партньори. В тях могат да участват и лидери на държави, които предоставят войски за ръководена от НАТО операция (какъвто беше случаят на срещата на върха в Лисабон през 2010 г. за държавите, които предоставят войски за мисията на НАТО ISAF в Афганистан), или висши представители на международни организации като ООН, Европейския съюз или Световната банка.

Вилнюс, 11-12 юли 2023 г.

Лидерите на НАТО се срещнаха във Вилнюс в момент, когато Русия продължава своята незаконна, неоправдана и непровокирана агресивна война срещу Украйна, която сериозно подкопава евроатлантическата и глобалната сигурност. В този контекст съюзниците засилиха възпирането и отбраната на НАТО, като одобриха нови регионални планове за противодействие на двете основни заплахи за Алианса: Русия и тероризма.

Съюзниците подновиха ангажимента си да инвестират минимум 2% от брутния вътрешен продукт годишно за отбрана и одобриха план за действие за отбранително производство, за да ускорят съвместните поръчки, да повишат оперативната съвместимост и да генерират инвестиции и производствен капацитет. Лидерите на НАТО договориха многогодишна програма за подпомагане на Украйна, проведоха учредителното заседание на Съвета НАТО-Украйна и потвърдиха, че Украйна ще стане член на НАТО, когато съюзниците постигнат съгласие и бъдат изпълнени условията. Лидерите на НАТО разгледаха и Китай и предизвикателствата, които той поставя пред международния ред, основан на правила, и се срещнаха с лидерите на Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, както и с Европейския съюз, за да обсъдят глобалните предизвикателства и тяхното въздействие върху евроатлантическата сигурност. Съюзниците приветстваха Финландия на първата ѝ среща на върха като съюзник на НАТО и очакваха с нетърпение да посрещнат Швеция в Алианса след съгласието на Тюркя да ратифицира протокола за присъединяване на Швеция.

Мадрид, 29-30 юни 2022 г.

Лидерите на НАТО приеха нова стратегическа концепция, договориха се за по-проактивна позиция, за да засилят способността за реагиране, готовността и бойната мощ, и предприеха мерки за укрепване на възпирането и отбраната на НАТО в дългосрочен план. В контекста на войната на Русия срещу Украйна те потвърдиха, че НАТО продължава да подкрепя Украйна и други партньори, изложени на риск. Те потвърдиха политиката на отворени врати на НАТО и официално поканиха Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

Те се ангажираха с партньорите от Индо-Тихоокеанския регион за засилване на сътрудничеството и се съсредоточиха върху предизвикателствата от юг, включително тероризма и световната продоволствена криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна. Съюзниците се ангажираха да инвестират повече в отбраната, да повишат устойчивостта и да интегрират междусекторни въпроси като технологичните иновации, изменението на климата, човешката сигурност и жените, мира и сигурността в основните задачи на Алианса.

Брюксел, 24 март 2022 г.

В отговор на последиците от непровокираната война на Русия срещу Украйна лидерите на съюзниците се споразумяха да възстановят дългосрочната позиция на НАТО за възпиране и отбрана във всички области - суша, море, въздух, киберпространство и космос. Те потвърдиха единството и решимостта си в решимостта си да се противопоставят на руската агресия, да помогнат на правителството и народа на Украйна и да защитават сигурността на всички съюзници.

Виртуална извънредна среща на върха, 25 февруари 2022 г.

Лидерите на НАТО единодушно осъдиха пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам - и потвърдиха подкрепата си за Украйна. Те също така заявиха, че ще направят всички необходими разположения, за да осигурят силно и надеждно възпиране и отбрана в целия Алианс, сега и в бъдеще.

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини