Марин Райчев, „Спаси Хасково“: Няма да позволим Хасково да върви към упадък!

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Марин Райчев е водач на листата на „Спаси Хасково“, която на изборите за общински съветници на 23.06.2024г. се явява с мандата на ПП „Ние идваме“ с номер 60 в бюлетината

Бяхте само за няколко месеца в Общинския съвет, преди да излезе решението на съда за касиране на изборите по ваше искане, какво успяхте да свършите за това кратко време?

При харченето на бюджета има доста тревожни тенденции. Например при разходите за договори за външни услуги, за събиране на битовите отпадъци, за командировки, разходите и неустойките по загубените дела. Изискахме справки от кмета Станислав Дечев, но получихме цинични отговори без информация  за това как са изразходвани тези публични средства. Кметът дори си позволи да цитира тълковния речник. Всеки може да прочете тези отговори и да си направи изводите за поведението на кмета и общинските съветници, които го подкрепят. Това на практика е отговор към всеки хасковлия, поискал да разбере как се харчи бюджета, защото парите идват от неговия джоб, но се управляват като, че ли са на частна фирма, която се източва.

Какво имате предвид с разходите за загубените дела? Нормално е общината да губи някои дела. Това се случва с всяка институция.

При управлението на ГЕРБ разходите за хонорари на адвокатски кантори, неустойки и броя на загубените дела са се вдигнали поне 2-3 пъти в сравнение с неговите предшественици. Например при Беливанов общината годишно е плащала около 380 хил. лв. разноски по дела. При кмета СатниславДечев само за 2023 г. тези разходи надхвърлят1,2 млн. лв. Има дела, които общината се отказва да продължи да води след осъдително решение на първа инстанция. Разгледахме доста от тези дела. Оставаме със съмнението, че умишлено се работило в тази посока.

И какво следва оттук нататък?

В следващия Общински нито ще даваме задна, нито ще ги оставим да продължат да водят Хасково към упадък. Станислав Дечев е длъжен да обясни и да даде отчет за това как и за какво се харчат нашите пари. Има злоупотреба с административни правомощия. Водят се дела, за които се знае, че общината ще загуби съдейки по съдебната практика. Например при миналите местни избори ни наложиха глоби за поставени предизборни транспаранти, които общината реши, че били „рекламни“. И така към днешна дата общината загуби окончателно 6 дела, в които оспорихме въпросните глоби.

Какви несъответствия виждате при разходите за външни услуги? Всяка община има право да сключва такива договори.

И тук отново проблемът е, че имаме рязко увеличение на разходите за последните 4 години и отказ на кмета да обясни на какво се дължи това и също така отказ да даде справка с тези договори. Говорим както за договори с фирми така и такива с физически лица. Ние като общински съветници ще упражним контрол над общината защото това е основна функция на Общинския съвет.

Може би са конфиденциални?

Когато се харчат публични средства всяка институция е длъжна да даде справка не само на общинските съветници, но и на всеки гражданин, който отправи запитване. Доколкото знам община Хасково не е част от службите ни за сигурност, които поради естеството на работата имат право да не дават публична информация за част от информацията за разходите си, но дори и те дават отчет.

Очертахте проблемите на общината, но какво трябва да се направи за младите, които отиват да учат и повече не се връщат в Хасково?

Имам четири деца и аз както другите родители искам те да останат тук. Да учат и да се върнат. Младите хора трябва да имат перспектива. Да имат избор и възможности за професионално развитие. Това става, когато има предприятия и фирми, които инвестират в иновации и технологии. За съжаление от доста години се води целенасочена политика за затваряне на Хасково за инвеститори. Наша основна цел е нова индустриална зона, която да привлече такива работодатели. Това е доказано работещ модел в Стара Загора, Пловдив, Божурище и т.н. От една страна ще се предлага по-добро заплащане, което ще вдигне стандарта на живот, а от друга шанс за добра кариера за младите хора. „Спаси Хасково“ внесе докладна и беше одобрена. Така, че направихме първата стъпка. Следващата е да накараме общината да отпусне средства за проектиране на зоната.

Делят дни от новите избори за общински съветници, с днешна дата съжалявате ли за решението да водите битката за касиране на вота?

За установяването на истината не може да се съжалява независимо от последствията. Няма подходящ и неподходящ момент за нея. От нас зависи какви изводи и поуки ще си направим. Всички видяхме резултата от парламентарните избори, когато избирателната активност е ниска. Трябва да е ясно, че през годините ГЕРБ водеше целенасочена политика за превръщане на общинския съвет като орган, който няма никаква тежест и значение. Само, че кметът и една стотинка не може да похарчи без съгласието на Общинския съвет. Когато участвахме в общинския съвет точно опозицията попречи на кмета да прокара решението за поредните фотоволтаици на хиляди декари общинска земя. Но сегашния Общински съвет на първото си заседание прие това решение, което коства на Хасково 380 млн. лв. загуби и облагодетелства фирми на ГЕРБ. Това е нагледно колко е важно кой е в общинския съвет.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

Видеа по темата

Последни новини