Нели Чакалова, „Спаси Хасково“: Хасково има нужда от смислени инвеститори, които да развиват града.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Нели Чакалова е сред популярните граждански активист в Хасково. От години участва, организира и развива множество благотворителни, културни и граждански инициативи.

Ти си един от най-изявените граждански активисти на Хасково. С твои съмишленици активно се занимавате с благотворителна дейност. Как си избирате каузите, с които се захващате?

Понякога те идват, друг път ние ги търсим. Основното е, че не търпя несправедливост и когато я видя се старая да я променя доколкото е по силите ми.

Затова ли беше толкова активна на протестите 2020г.?

И преди тези протести съм изразявала ясно гражданската си позиция независимо дали сме били двама, трима или сто човека. Не смятам, че нещо трябва да ме засяга лично за да имам мнение по него. Или пък това, че не съм аз страдащия човек да ме спре да помогна на този, който в момента има нужда от подкрепа под каквато и да е форма. Подкрепата не е само финансова. Понякога е достатъчно някой да застане до теб.

За първи път участваш в местни избори. Защо се реши да направиш тази стъпка?

Защото виждам, че Хасково умира ако не се вземем в ръце и не се изправим. В Хасково трудно се прави каквото и да било ако не си с властта. Спънките са много. Помощ няма. Всичко става трудно. Може би имам късмета да познавам повече хора и заради нашите взаимоотношения те да помагат безкористно на нашите благотворителни каузи, които развиваме.

Трудности от какъв характер? Какви са пречките и от къде идват?

Правим благотворително събитие на открито и сме притеснени, че времето може да е лошо. В случая нямахме подкрепата на общината, че можем да си преместим събитието в зала. Когато ни трябва разрешително за ползване на съоръжение срокът, който е посочен в наредбите на общината е 7 работни дни. Ние чакаме отговор 20 дни и повече. Понякога не получаваме одобрение. Тук става въпрос само и единствено за благотворителни събития.

Имала си предложения и друг път да бъдеш кандидат за депутат или общински съветник, защо избра листата на „Спаси Хасково“, които се явяват с мандата на партия „Ние идваме“ с номер 60 в бюлетината?

Защото ги подкрепят хората, които бяха на площадите през 2020г. и които не дадоха крачка назад за нито едно от исканията оттогава до сега. Това е основното. „Спаси Хасково“ ми позволява да бъда гражданин, а не партийно лице. Да се боря като гражданин. Аз нямам амбицията да съм партийно лице и да съм партийна фигура и да се движа по един отъпкан път. Това не е моя път. Предпочитам хора, с които да водя битки. Смятам, че в „Спаси Хасково“ са точно такива. Всеки един от нас ще има проблеми от всякакъв характер – чрез натиск над семейството, приятелите или бизнеса. Ние трябва да сме готови на това и заедно да се справим.

Масовото схващане е, че властта е основно в ръцете на кмета?!

Не е така. Общинският съвет е местния парламент. Той е в преносен смисъл малко народно събрание. общинският съвет е този, който разрешава на кмета какво да прави. Точно общинските съветници одобряват бюджета. Те могат да променят разпределението на средствата, а оттам и политиките. В момента имаме общински съветници без физиономия. Съгласяват се с всичко. Одобрили са 120 хиляди лева за проектиране на писта и летище за малки самолети. Това ли са най-приоритетните неща за Хасково?

Как може да се промени това?

Няма да е лесно защото в нашия общински съвет са хора, които работят за определена своя лична цел или в интерес на определен кръг, но не и на Хасково. Разбирам повечето родители, които окуражават децата си да се реализират другаде. В момента младите хора тук могат да работят продавачи. Това бъдеще им се предлага. За да обърнем нещата първо трябва да постигнем пробив в Общинския съвет. А това зависи от хасковлии, които точно сега трябва да покажат на цяла България, че не са се пречупили. Резултатите от парламентарните избори са такива защото този модел на управление, който е в Хасково е същият, който вкара държавата в криза вече трета година. Много е важно да покажем, че не сме загубили вяра и няма да се примирим.

Какво трябва според теб да се направи за да останат младите тук и да имат бъдеще?

Трябва да се търсят смислени инвеститори, които искат да развиват града. Това управление като, че ли съвсем целенасочено не прави това. Напротив полага усилия да не идват инвеститори. Тоест прави се опит всички средни и големи бизнеси в региона да бъдат подчинени. Така тези, които управляват определят достъпа на гражданите до работа и доходи. Защото това е елементарния подход за налагане на контрол над дадена територия и население. Единственият начин да се противопоставим на това е като гласуваме на 23.06.2024г.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видеа по темата

Последни новини