Вдигат голяма концертна зала срещу Централна гара в София

София ще се сдобие с нова концертна зала с 5000 места, гласи решение на Столична община. Тя ще бъде разположена точно срещу Централна гара, на площ от 9,6 декара между бул. „Мария Луиза“ и улиците „Струга“ и „Братя Миладинови“. Сградата ще бъде висока 26 м., а покривът ù в задната част ще се издига до 35 м. Всичко това е указано в заповед на главния архитект Здравко Здравков, с която е одобрен Подробен устройствен план (ПУП) на зоната около гарата.

Концертната зала ще бъде многофункционална, макар че основното ù предназначение ще бъде за класическа музика и за целта ще бъде изградена със съответната акустика. В района на гарата освен това ще бъдат построени два нови квартала с частно строителство.

Гарата ще бъде съживена и с предвидени промени в Ротондата, която в момента е запустяла. Кметството на район „Сердика“ предвижда мястото да се ремонтира, освежи и боядиса, а запуснатите търговски площи да бъдат дадени на неправителствени организации и клубове, тъй като търговците не проявяват интерес към тях. От кметството обещават това да стане до края на 2024 г.

Промяната в района предвижда още улица „Опълченска“ да бъде продължена с подземен тунел, който да отвежда до бул. „История славянобългарска“, където е ТЕЦ „София“. Автомобилното движение, идващо от надлез „Надежда“, ще се отклони вдясно по бул. „Христо Ботев“. Така пространството пред гарата ще може да се озелени и да стане пешеходна зона.

Идейният проект за предгаровото пространство е на студио „А А архитекти“ на Ангел Захариев и Асен Милев, което спечели конкурса на фондация „Визар – Европейски награди за българска архитектура“ през 2018 г. Международно жури с председател арх. Данте Белини от Италия отличи проекта, защото развива цялостна концепция за оживяване на неразвитата зона около Централна гара и предлага решение за пробив с тунели и естакади под и над жп линиите към неусвоените северни територии.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини