ЦИК: Кандидатите за народни представители са 6100, за евродепутати - 418

Към днешна дата кандидатите за народни представители са 6100. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БТА. 1506 са кандидати в два района. 1826 са жени, 4274 - мъже, добави тя.

Непрекъснато продължава заличаването на регистрации на кандидати за народни представители, обясни Матева и добави, че кандидатите за депутати, които се отказват, посочват лични причини. В тази кампания не сме имали искане от главния прокурор за сваляне на имунитета, който имат кандидатите, съобщи тя и обясни, че това е първата подобна кампания в последните три години.

В изборите за Европейски парламент кандидатите остават 418, жени са 131, а мъже - 287, каза още говорителката на ЦИК. По думите ѝ от всички кандидати и в двата вида избори, които са общо - 6518, от тях - 332 са кандидати и в двата избора.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание - 6 593 275 избиратели, съобщи Росица Матева.

Организацията върви нормално, заяви говорителят на ЦИК. Днес последно дадохме разрешение да бъдат изнесени от склада последните машини, които ще се използват в най-близките държави за гласуване извън страната. Машините за гласуване в страната в момента се инсталират в склада и в четвъртък и петък ще бъдат доставени до изборните помещения в страната, за да бъдат предадени в събота на секционните избирателни комисии (СИК) и подготвени за гласуване, обясни Матева.

Избирателните секции в страната са 12 898 - техният брой ще се променя, защото ще се образуват секциите в лечебни заведения, места за задържане и други социални институции. От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини. Извън страната секциите продължават да бъдат 769, като в 245 от тях ще се гласува с машини. В 151 от тях ще се гласува само за Народно събрание, а с 94 машини ще се гласува и за двата избора, каза още Росица Матева.

Адресите на избирателните секции за гласуване извън страната са публикувани на интернет страницата на Министерството на външните работи.

Много е важно да обърнем внимание на всички членове на секционни избирателни комисии и в страната, и извън нея да прочетат методическите указания, публикувани на интернет страницата на ЦИК. На сайта на ЦИК е дадена възможност на членовете на СИК да видят различни варианти на валидни и невалидни хартиени бюлетини, обясни Росица Матева.

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции.

8 юни е ден за размисъл и не бива да има никаква агитация във връзка с изборите, припомни тя.

Обръщаме внимание на избирателите, че социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на Изборния кодекс и молим да не бъдат изпращани жалби и сигнали, свързани с публикации в тези социални мрежи, тъй като нямаме право да регулираме публикациите в социалните мрежи, коментира Матева.

В Общинска избирателна комисия Панагюрище съставът на СИК поради работата, на която беше обявен изборът за недействителен, е сменен по предложение на партиите и коалициите и са назначени нови членове в тази СИК, каза още говорителят на ЦИК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини