Страните, в които плащат на работещите да ходят с колело на работа

За повечето хора сутрешното придвижване до работа означава седене в задръствания с автомобила или борба с останалите пътници в претъпкания градски транспорт. Във все повече държави в Европа обаче работодателите стимулират служителите си да идват на работа с велосипед.

Освен че води до по-чист въздух в градовете, ползването на колело от работещите идва и с полза за здравето им. Ето и държавите, в които ползващите на велосипед са "награждавани" по някакъв начин.

Нидерландия

Около 2.6 км средно на ден изминават холандците на колело. От 2007 г. насам работодателите плащат по 0.19 евро на километър, изминат на велосипед на служителите си. Правителството пък позволява въпросните разходи на фирмите да бъдат намалени от данъците им. Така, ако караме велосипед по 10 километра пет дни в седмицата, печелим около 450 евро на година. Ако сме нидерландци, разбира се.

Белгия

В съседната на Нидерландия държава прилагат същата схема, с тази разлика, че колоездачите получават по 0.24 евро на километър, но с горна граница от 200 евро на година.

Италия

Тук разпоредбите са различни според провинцията. Във Флоренция всеки, който зареже колата си за сметка на велосипеда получава по 0.20 евро на изминат километър, като общата сума на месец не трябва да надвишава 30 евро. В Бари пък компенсацията на изминат километър е 0.21 евро с горна граница от 25 евро на месец.

Люксембург

В малкото княжество всеки, който ходи с велосипед на работа, може да се възползва от намаление на данък общ доход до 300 евро. Със спестените пари е длъжен да си купи нов велосипед.

Великобритания

Схемата в кралството обвързва работодатели и работници. Ако вторите се ангажират да идват с колело на работа, първите са задължени да им закупят велосипед, като ползват до 32 % намаление от данъка си като "награда" за това, пишат Euronews.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини