Закопчаха девет от "Факирите"

Девет души са задържани в хода на специализираната операция по линия на противодействие на противозаконното отнемане на автомобили с кодовото название "Факирите", съобщиха от пресцентъра на МВР.

В операцията участват екипи на Главна дирекция „Криминална полиция”, ГДБОП, СОБТ, СДВР и областните дирекции Благоевград, Монтана и Плевен. Проверени са десет адреса.

На етапа са задържани: С.Я. на 34 г., известен с прякора Дългия, криминално проявен за противозаконно отнемане на автомобили и застрахователни измами; Ц.В. - Синигера на 27 г. - криминално проявен за противозаконно отнемане и изготвяне на фалшиви документи за автомобили; Ц.П. - Мечката на 27 г. - също с регистрации за противозаконно отнемане на автомобили; Б.К. на 39 г., известен като Младежа. А.Г. - Енота на 33 г.; Л.А. на 39 г., П.М. на 31 г. - Пуйко, Е.З. на 37 г. и К.Н. на 33 г.

На претърсените адреси са намерени голямо количество документи за регистрация на автомобили, договори за покупко-продажба, пълномощни, компютърни конфигурации, инструменти за отключване и привеждане в движение на колите.

Групата е структурирана изключително добре, някои от участниците в нея са имали ангажимента да осигуряват гаражи, където са укривани автомобилите, предмет на престъпно посегателство, други са изготвяли неистински документи за регистрация.

В хода на операцията са намерени и иззети два автомобила - "Ауди А4" с интервенция по рамата, откраднато през 2009 година в София, и "Мерцедес 220 CDI" с несъответствие в документите за регистрация, както и множество чужди и български регистрационни табели.

Операцията продължава.

Паралелно с нея се провежда и специална операция на ГДБОП и СДВР за привеждане в известност и профилактиране на криминално проявени лица от силовите структури на организирани престъпни групи, известни като „силоваци”.

В същото време британският вестник "Скотсман" отрази провеждащите се в България акции в материал със заглавие: "Командоси се включват в борбата срещу българската мафия".

Ето какво пише в материала:

Антитерористични подразделения ще участват в офанзивата срещу силната българска мафия, добавя британският вестник, като се позовава на изявление на Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

Около 300 от най-издирваните мафиотски босове са взети на прицел, като командосите ще предоставят обучение и експертни съвети. ЕС е разгневен и разтревожен от неуспеха на България да разгроми престъпните банди, които процъфтяха и пуснаха дълбоки корени в хаотичните години след падането на комунизма преди двайсет години, отбелязва изданието.

То припомня, че средства от структурните фондове изчезнаха в джобовете на мафиотски босове през 2008 г. и това принуди ЕС да спре достъпа на България до милиони евро, предназначени за развитието на страната.

Брюксел ще оцени през юли напредъка на България в борбата - фактор, който може да има големи последствия за една от най-бедните страни в ЕС, добавя "Скотсман".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини