200 000 българи остават без работа. Преглед на националния печат

„24 часа": Осветяват тайните собственици на имоти и коли

Идея как да се осветят тайните собственици на скъпи имоти и коли предлага за обсъждане шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов пред "24 часа". Има хора, които карат скъпи коли, живеят в къщи с басейни, плащат им данъците и битовите сметки.

При ревизии обаче те нямали никакви притеснения за произхода на парите си, защото формално собствеността на имотите и колите се водела на името на други хора, мотивира се Стефанов.

 

„Труд": Лили съди Митко Щерев, нарекъл я лъжкиня

Първата дама на българската попмузика Лили Иванова съди Митко Щерев, създал едни от най-големите й хитове. Певицата е обидена от статия на композитора със заглавие "Лили, и на 80 ще си същата лъжкиня". Повод за написаното е книгата "Истината" на поппримата, в която Щерев открил неистини за себе си и семейството си. Първото дело е в четвъртък в София. Искът е за 10 000 лв. "Сега ще докажа с факти всички лъжи, които Лили Иванова е казала за семейството ми", заяви за "Труд" Митко Щерев.

Лили Иванова дава под съд композитора Митко Щерев за обиди по неин адрес. Делото на певицата срещу автора на едни от най-хубавите й песни е в четвъртък в Софийския районен съд. Искът на поп примата е за 10 000 лв.

 

„Труд": 200 000 българи остават без работа

200 000 души в България ще загубят работата си до края на 2010 г, ако няма промяна в досегашната политика на правителството, заяви Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ. Става въпрос за фалит предимно на еднолични търговци, семеен бизнес, малки хотели и фирми. По данни на КНСБ се очаква безработицата в края на декември да е 15%.

Над 400 млн. лв. за месечни възнаграждения и осигуровки дължи българският бизнес на работниците си по данни на КНСБ, стана ясно на вчерашната пресконференция на синдиката във Варна. Рекордът се държи от две шуменски предприятия- "Кабиюк" не е изплащал заплати за 34 месеца, а "Автомагистрали Шумен"- за 12 месеца. "22 млн. лв. се дължат по линия на Министерството на регионалното развитие", заяви Валентин Николов от КНСБ. Най-тежко е положението в "Полимери" ООД, което от 2 февруари вече е официално затворено до 31 май.

 

„Стандарт": Кръчма плаща пенсии и ток

Мечтата на няколко правителства за обслужване на едно гише се сбъдна в петричкото село Кукурахцево. Заслугата е на пощаджията Румен Бояджиев и местния кръчмар. Докато обърнат по едно в пивницата, селяните си получават пенсиите и плащат тока. Идеята е на пощаджията, който идвал от съседното село Гега и му омръзнало да обикаля по къщите. Бояджиев имал задължение да събира и парите за Енергото. Кръчмарят му предложил да плаща накуп сметките за ток на всички съселяни и после да си събира вересиите. Схемата работела перфектно, докато срещу нея скочил кметският наместник Венцислав Марков. Според него Бояджиев грубо погазва закона. Ще сезирам прокуратурата, дал съм му стая в кметството, а той раздава пенсии в кръчмата, гневи се Марков.

„Стандарт": Пломбират дупките

Пролетта е вече на прага и пак започват безкрайни ремонти по надупчените улици. Този кошмар се повтаря всяка година, но сега ще е по-тежко и заради кризата. Когато снегът се отдръпне, из цялата страна лъсват огромните кратери, които късат нервите и джоба на стотици хиляди шофьори, както и на всички останали, които чинно си плащат данъците. Затова и в цялата страна зреят протести. Ние ги пълним, но ледът пак ги отваря, мънкат гузни чиновници. Общините нямат достатъчно пари и търсят най-лесния начин да закърпят не само дупките, но и финансовата си ситуация като цяло. Това логично води до некачествени ремонти и колелото се завърта отново и отново.

„Монитор": Уловка с евтини апартаменти

Евтините апартаменти, които се обявяват на публична продажба в повечето случаи са непродаваеми. Причината е, че за повечето от тези имоти има уловки, за които купувачите не подозират и често се стига до съдебни дела. Това показа проверка на „Монитор". Преди няколко месеца Камарата на частните съдебни изпълнители пусна интернет сайт, в който се обявяват офертите за имоти и вещи. Предложенията в сайта са повече от примамливи.

„Монитор": 30 тона рязан тютюн влизат нелегално у нас месечно

През януари са продадени 120 тона папироси по-малко.

Всеки месец от Турция в страната влизат нелегално по 30 тона рязан тютюн. Това стана ясно вчера след срещата на министъра на финансите Симеон Дянков с държавни и частни производители на тютюн и цигари в България. Тази тенденция се очертава ясно от началото на 2009 година.

„Монитор": И Станишев с обвинение

Грозят го 5 г. затвор, викат и Масларова в следствието днес

Експремиерът Сергей Станишев и социалната министърка от неговия кабинет Емилия Масларова съвсем скоро ще станат клиенти на Темида. Двамата са призовани да се явят в Националната следствена служба, за да им бъдат повдигнати обвинения, научи "Монитор".

„Сега": Строителството на нови жилища се е сринало със 70% за година

Броят на новите жилища е намалял с близо 70% за година. През последното тримесечие на миналата година са били издадени разрешителни за строеж на 1343 сгради, в които са предвидени 3921 апартамента. През същия период на 2008 г. е имало 2452 строителни разрешителни за сгради с 12 881 жилища.

Големият спад идва след 5 години непрестанно увеличаване на строителните разрешителни. Това показват данни на Националния статистически институт.

Кризата в строителството се отразява и на размерите на жилищата - площта на новопостроените става все по-малка. Само от октомври до декември миналата година разгърнатата застроена площ на новите жилища е намаляла с близо 24% спрямо предходното тримесечие. На годишна база спадът е още по-драстичен - над 70%.

 

„Дума": Работници без заплата от 34 месеца

Без заплати  от 34 месеца са работниците в конезавода "Кабиюк" край Шумен, съобщи вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров във Варна. Общо в страната задълженията на работодателите към работниците, които не са изплатени, възлизат към днешна дата на над 400 000 000 лв., коментираха синдикалисти. По техни данни през тази година безработицата ще достигне до 15%, което означава нови 200 хил. българи без работа.

"Политиката на финансовия министър Симеон Дянков доведе до спад на потреблението в държавата, което е най-големият носител на криза", категоричен беше другият вицепрезидент на КНСБ Пламен Димитров. По неговите думи, доходите на българските домакинства са намалели за първи път от 8 години насам. Минималната заплата след облагане трябва да е поне 211 лв., колкото е и границата на бедността в страната, а тя е над 189 лв.

„Дневник": Без европейски партньор няма да има АЕЦ "Белене", обяви финансовият министър

Проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, но само ако бъде избран европейски инвеститор, съобщи пред Pro.bg вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Ако няма такъв инвеститор - няма да има "Белене", ако има - ще има", каза той.

В петък след среща на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския му колега Сергей Шматко стана известно, че България ще продължи разговорите с Русия за финансиране на АЕЦ "Белене" с около 2 млрд. евро през тази и следващата година, докато не бъде намерен стратегически инвеститор в проекта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини