Бащата на 2-годишния Сашко не издържа детектора на лъжата

Бащата, обвинен, че сексуално е насилвал 2-годишното си дете, не е издържал детектора на лъжата. На въпросите дали е насилвал родния си син, Костадин Тасев е отговорил отрицателно. Неговото отрицание не отговаря на истината. Т.е. най-вероятно той е извършителят. Това обявиха днес от Районната прокуратура в Сандански, предаде АСН.

Обвинителите са внесли вече искане до Районния съд в южния град бащата да бъде лишен от родителски права над малкия Сашко. Съдът трябва да вземе мерки, за да осигури закрила на момченцето.

Първият вариант е то да бъде настанено в семейството на роднини или близки. Ако обаче експертите преценят, че по-сигурно за него ще бъде да го настанят в специализирана институция, то това ще се случи.

Костадин Тасев е обвинен за упражняване на сексуално насилие над малкия си син и за нанасяне на тежка телесна повреда над детето. В петък районният съдия Николинка Бузова му наложи постоянна мярка "задържане под стража". В понеделник служебната адвокатка на бащата Нели Захариева обжалва това решение.

На 25 февруари от 14.30 ч. в Благоевградския окръжен съд ще се гледа мярката на Костадин Тасев. Стана ясно, че е назначена и ДНК експертиза на иззети от дома на семейството предмети. Предположенията са, че с тях може да е насилвано детето.

Съдебно-медицинската експертиза е установила, че то е станало жертва на твърд предмет, но в детенцето не е открит чужд биологичен материал. Към момента резултатите от тази експертиза още не са готови. Говорителката на Окръжна прокуратура поясни, че те няма да имат силата на доказателства пред съда, а само могат да подкрепят тезата на обвинението.

Версията, че детето е сексуално насилвано от баща си не е единствената, по която работи разследването. Събират се улики и по други версии. Това означава, че насилието може да е извършвано и от майката, и от трети човек. Но събраните на този етап веществени доказателства не дават основание да се смята така.

В отдел "Закрила на детето"-Сандански трите служителки не бяха наясно какви ще бъдат наказанията им, за които се закани социалинят министър Тотю Младенов. Те обаче бяха наясно, че санкциите няма да им се разминат.

"В сряда съм призована в Народното събрание, за да бъда изслушана. Възможно е да ми наложат парични санкции, които са между 100 и 2000 лева. Една от колежките ми взема 300 лева заплата. Ако плати такава глоба, то това ще означава, че и нейните деца ще са в риск. Разбира се, може да се стигне и до уволнения. Все още съм в неведение", каза началничката на отдела Мими Алексиева.

Тя за пореден път подчерта, че не са имали никакви доказателства, че малкият Сашко е жертва на сексуално насилие. В нито един документ, подписан от лекари такова нещо нямало. Тя обяви, че е спокойна, защото заедно с колежките си са направили всичко, което е трябвало.

Разбира се, че изпитваме и вина, е не сме предотвратили това нещо. Ние не сме безчувствени същества. И ние сме потърпевши от агресията от страна на бащата, който ни е заплашвал. Нека се знае, че има и доста случаи, в които сме успели да помогнем на децата, каза още Алексиева. Няколко души вече са се обадили с желание да станат приемно семейство на 2-годишния Александър.

Невинен съм вуйчо. Само това каза днес на своя родственик арестуваният Костадин Тасев. След това се върнал в килията си, придружаван от охранители. 

Занесох му храна. Само на мен прокуратурата даде разрешение да отида на свиждане. Такова не получиха майката на Костадин Живка, жена му Христина и брат му Николай, заяви вуйчото на обвиняемия Иван Андалавичев.

В събота вечерта роднини, близки и приятели започнаха събирането на подписка в защита на Костадин Тасев. Вече са се подписали стотици хора. Те настояват за обстойно и пълно разследване на случая. Обявяват се против намерението на някои държавни институции да отнемат Александър от семейството му и да бъде предоставен за отглеждане в приемно семейство. Категорични са, че Костадин и Христина се грижат за детето си и бащата никога не би причинил дори и най-малката болка на детето си, а още повече да го подложи на сексуален тормоз. Според тях желанието на Костадин да се подложи на детектор на лъжата е доказателство, че той иска да докаже своята невинност.

"Това дете е израснало при мен. На няколко пъти е повръщало кръв. От дупето му също е текло кръв. Още преди години родителите на Сашко се оплакаха, че са ги обвинили, че са му бъркали в дупето. През последния месец видях, че Сашко има друга дупчица над ануса около 1 см. Реших, че е някакъв абсцес. Казах им няколко бабини рецепти, за да го лекуват, тъй като Костадин вече не вярваше на лекарите". Това пък заяви Стойка Велева, която стопанисва барче близо до жилището на семейството. При нея е и част от подписката, в която има близо 50 подписа. Категорична е, че никой в махалата не допуска, че Костадин е насилвал детето си и са възмутени, че някои много бързо са го обвинили в жестокото престъпление.

Понякога съм го молила да му дам дрешки за Сашко, но Костадин отказваше. Работеше, за да има пари за детето и Христина. Все повтаряше, че има две деца - жена си и Сашко. Подписката инициирахме всички, които живеем в квартала, разказа още Стойка. Тя бе категорична, че няма как дете на 20 дни да бъде изнасилено. Та то ще умре. Много пъти съм съветвала Христина да го шляпне като не слуша, но тя не го докосваше, защото Костадин й бе забранил да го пипа и с пръст.

"Христина и Сашко са стимулът за живот за Костадин. Започна да си обзавежда апартамента, имаше живец у него. Вземат ли му Сашко, ще му отиде животът на момчето. Вместо да им помогнат, те ще им вземат детето. Недопустимо е", твърди Стойка Велева. Тя уточни, че в подписката са се подписали цялото й семейство, заедно със синът й, дъщеря й и зет й.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини