Арест за Алексей Петров и хората му. Преглед на националния печат

„Сега": Брюксел ни размрази всички програми

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" получи положителна оценка на съответствие от Европейската комисия, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.
Програмата е за около 2,8 млрд. лв. и е изключително важна в условията на криза, заяви премиерът. По думите му програмата засяга малкия бизнес, преквалификацията и квалификацията в социалната сфера.
По-рано през седмицата бяха одобрени и оценките на останалите шест оперативни програми. Без оценките не могат да се правят междинните плащания по програмите.
Така България вече има възможност да усвоява около 13 млрд. лв. по оперативните програми.

„Стандарт": Премиерът ще решава за US щита

Премиерът Бойко Борисов си даде време, преди да съобщи позицията на София за разполагането на части от американския противоракетен щит у нас. "Това е въпрос, който трябва да бъде решен от Европейската комисия и националния парламент", обясни той. Борисов допълни, че като държава членка на НАТО обаче трябва на първо място да мислим за общата и колективна сигурност. По-рано вчера американският посланик у нас Джеймс Уорлик обяви, че в София и Вашингтон се водят неофициални консултации на различни нива за разполагане на части на американската противоракетна отбрана в България. Според дипломата предстоят и преговори дали правителството има нужда от самолети от САЩ.

„24 Часа": Арест за Алексей Петров и хората му

Алексей Петров и останалите 6-има от групата му остават в ареста. Това реши снощи градската съдийка Ана Захариева след 5-часово заседание.
Според обвинението Петров е шеф на въоръжена група за рекет, пране на пари, укриване на данъци и склоняване към проституция. Той е принуждавал бизнесмени да му прехвърлят свое имущество. Заплашвал е и длъжностни лица с убийства. Всички от групата му са висшисти, се разбра на делото.
"Основният ни свидетел Теменужка Кайлитска даде показания за данъчните му престъпления", обясни пред съда прокурорът Милко Момчев. Тя била управител на таксиметрова фирма "Такси С Експрес", но реален собственик всъщност бил Алексей Петров. Кайлитска разказала, че често й било споменавано, че ако недоволства, ще си има проблеми с него.

„24 Часа":"Лев Инс" застрахова парламент и министерства

52 обществени поръчки за около 1,7 млн. лв. е получило "Лев Инс" от 2005 до 2009 г., съобщи Mediapool. Там са били застраховани сградата на Министерския съвет, автомобилите на военните, депутатите, митничарите и други, показа проверка на "24 часа"
В две поредни години - 2008 и 2009 г., "Лев Инс" е победител в конкурс на МС за застраховател на сградите му.
През декември 2007 г. печели с оферта от 10 732 лв., а през следващата година - 10 805 лв. без ДДС, съобщиха от Министерския съвет.
В същите две години компанията застрахова и автомобилите на икономическото министерство.

„Труд": Сметната палата: Станишев и др. "забравили" доходи

Бившият премиер Сергей Станишев е сред 263-мата души от предишната и сегашната власт, които имат пропуски в имуществените си декларации, изисквани от Сметната палата. Той е "забравил" да декларира 18 000 лв.

По закон висшите държавни чиновници са длъжни всяка година да попълват публични декларации. Разминаването е засечено, след като са направени над 10 000 проверки. Сред провинилите се са ексвъншните министри Ивайло Калфин и Румяна Желева, настоящият министър на здравеопазването Божидар Нанев, депутати.

„Новинар": Здравната каса подписала договори с 12 починали лекари

Здравната каса е подписала 12 договора за работа с починали лекари. Това съобщи новият шеф на касата Жени Начева. Според нея с парафирането на такива договори някои болници в страната са покрили критериите за двама лекари с една специалност.
През изминалата година има 625 000 рехоспитализации, т.е. много пациенти са били приемани в болница повече от веднъж за една година. Статистиката на Здравната каса показва още, че четирима пациенти през 2009 г. са влезли в болница 14 пъти, а други пет - 13.
За януари НЗОК е получила с 50 милиона лева по-малко от здравноосигурителни плащания. Начева уточни още, че 12 болници не са покрили нито едно изискване за сключване на договор за 2010 година.

„Стандарт": Отварят 3 етажа на "Св. София" под земята


Тази раннохристиянска гробница от IV век е запазила цветовете на уникалните си стенописи. Древната базилика, дала името на столицата ни, скоро ще покаже своите исторически съкровища, оцелели през хилядолетията. "Надяваме се, че през пролетта на следващата година археологическата част под храма "Света София" ще бъде отворена за посетители." Това обяви заместник-министърът на културата Тодор Чобанов пред журналистите, слезли заедно с него и кмета на София Йорданка Фандъкова в некропола под базиликата "Света София".
Под "кота нула" на най-древния столичен храм се крие наистина хилядолетна история. На три нива там вече са разкрити и преминали т.нар. груба реставрация 42 уникални гробници от I-IV век пр. Хр. В тях са били погребани знатни жители на антична Сердика, принадлежащи на различни народности и религии. За това свидетелстват както различните типове гробници, така и запазените оригинални вътрешни стенописи. Истински шедьовър на древното изкуство е запазената над 80 квадратни метра късноантична мозайка, която ще бъде върната на мястото си след окончателното завършване на експозицията. Тя ще представи развитието на храма през вековете.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини