Станишев, Лъчезар Иванов и министър Нанев скрили имане

282 лица от властта не са декларирали коректно какво притежават. Техните имена бяха извадени на светло от Сметната палата. Днес бяха публикувани несъответствията в декларациите на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Сред нередовните се оказаха 25-ма настоящи депутати, сред тях и двама партийни лидери. Още в качеството си на министър-председател Сергей Станишев не е записал в своята декларация доходи в размер на 18 000 лв. от друга стопанска дейност. Яне Янев пък не е признал, че чрез дарение от родител и покупка от дядо си като съсобственик вече притежава 57,5 кв.м идеална част от УПИ, ведно с 5/12 идеална част от масивна жилища сграда със застроена площ от 51 кв.м в гр. Сандански.

Половината от депутатите с несъответствия са от ГЕРБ – общо 14 на брой. Сред тях е зам.-председателят на НС Лъчезар Иванов, който не е декларирал доходи в размер на 87 000 лв. от друга стопанска дейност и 11 520 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество. “Тази декларация има уведомителен характер и съм пропуснал да си запиша парите, защото съм си ги записал в данъчната декларация, където съм си платил данъците. Във втората декларация към Сметната палата съм отбелязал, че съм пропуснал тези пари”, коментира пред “Всеки ден” Лъчезар Иванов. “Така че платил съм си данъците”, обобщи ситуацията той.

Емил Димитров – депутатът, оказал се в центъра на скандала със заменките, във встъпителната си декларация от 5 август 2009 г., не е декларирал придобити предишната година 1/2 идеална част от гори с площи от 103,7 дка, 113 дка и 117,53 дка в тетевенското село Дивчовото. Снахата на похитения бизнесмен Киро Киров – Йоана Кирова, не е декларирала дялово участие на съпруга в “Америко-Агрино” ООД и “Си Ей Ес” ООД.

Валентин Николов, Евгени Стоев, Иван Вълков , Стоян Гюзелев, Павел Димитров и Стефан Господинов не са посочили дялове във фирми на съпругите си, а Цвета Караянчева – на мъжа си. В списъка с нарушители попада и Цветан Сичанов, който не е посочил, че притежава употребяван “ Фолксваген Пасат”.

“Фолксваген Поло” се оказал проблем и за съпартиеца на Станишев - Драгомир Стойнев. Той пък не е декларирал старата кола на жена си.

Трима от ДПС също фигурират в списъка на Сметната палата. Ариф Агуш не е декларирал доходи в размер на 29 496 лв. от друга стопанска дейност. Георги Колев не е признал за половин нива с площ 12,35 дка в местността Каршъ край Каолиново. Гюнай Сефер не е отчел два притежавани от него имоти - 10,9 дка в с. Чуковец и 7,9 дка в с. Цар Асен, обл. Силистра.

Сините също са трима - Ваньо Шарков не е записал придобиването на дялове на съпругата в новоучредено дружество “Мария М 21″ ЕООД, Иван Иванов не е декларирал две коли - “БМВ 525″ и “Тойота Ярис 1.3″, притежавани от съпругата му, а Кирчо Димитров - учредено право на строеж за изграждане на жилищни сгради с РЗП от 216 кв.м върху 1/2 ид.ч. от ПИ с площ 360 кв.м в Несебър.

Атакистите са двама - Стоян Иванов не си е признал, че чрез делба е взел 1/3 идеална част от наследствена нива с площ 4.7 дка, находяща се в с. Тръстиково, община Камено, а Явор Нотев - дялове на съпругата в “Би Джей Ен” ЕООД.

Не са малко и нередовните депутати от предишния парламент. Там обаче повечето са червени, както подабава на партия в мнозинство.

В списъка присъства и настоящият министър на здравеопазването Божидар Нанев, шефката на кабинета на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, директорът в ДАНС Диана Павлов, шефката на НСИ Мариана Коцева, прокурори, съдии, областни и зам.-областни управители, кметове, председатели на Общински съвети и други.Божидар Нанев чинно е подал встъпителна декларация за миналата година. Там обаче не пише, че жена му има дялово участие в Медико-диагностична лаборатория “Томо вижън” ООД – Варна и в Специализираната болница за активно лечение “Проф. Темелков” ООД – Варна.

Шефката на кабинета на премиера – Румяна Бъчварова, не е декларирала получени дарения на няколко ниви – едната с площ 3.9 дка и 1/2 ид.ч. от нива с площ 2.9 дка; получена чрез делба нива с площ 5.5 дка в гр.Шипка; притежаван ПИ - 740 кв.м., с. Белица, общ. Ихтиман.

Неуспялата кандидат-еврокомисарка и бивша външна министърка Румяна Желева също е в списъка на нарушителите. Тя не е декларирала внесените от съпруга й в семейния бюджет 15 139 лв. от “друга стопанска дейност”.

Двама настоящи евродепутати, също са послъгали. Илияна Йотова не е декларирала доходи на съпруга си за над 60 000 лв. - 58 415 лв. “от друга стопанска дейност” и 5 196 лв. от наем. “Това несъответствие е сума, която в годишната си данъчна декларация е декларирал съпругът ми. Върху нея са платени съответните данъци. Тази декларация обаче той е подал, след като аз съм подала моята. Пропуск е, че в месеца, който се дава за анекси, не съм направила такъв. Честно да ви призная, не знаех, че и трябва”, обясни пред “Всеки ден” Йотова. Тя подчерта, че още преди месец и половина е дала много подробно изложение пред Сметната палата - именно за този пропуск. Продължава тяхното решение, защото оттам още не са върнали отговор.

Ивайло Калфин също не е отчел петцифрена сума - 5190 лв. дошли “от друга стопанска дейност” и 5400 лв. - от наем.

Сред нарушителите са двама бивши зам.-министри – на финансите Любомир Дацов и на културата – Иван Токаджиев. Дацов не е декларирал във финалната декларация придобиване на поземлен имот от 13 898 кв.м. в гр. Хасково, а културтрегерът - притежавани ниви - 3.800 дка в с. Иваново и 4.999 дка в местността Кофарка, Русенско.

В подаденото уведомление шефката на Националния статистически институт Мариана Коцева не е декларирала придобиване на дялове на съпруга в новоучредено дружество “Бизнес фокус” ЕООД. Бившата председателка на СЕМ Мария Стефанова пък не е записала, че получила като наследство една трета от употребяван “Мерцедес 200 Д” и още толкова лек автомобил “Иноченти Мини Минор МК 3”. Грехът на Диана Павлова – директор в ДАНС е подобен, не е декларирала стар “Рено Клио”

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини