ОИК върна топката на Община Хасково по казуса с вота на Асен Василев

Общинската избирателна комисия в Хасково върна по компетентност към местната администрация, подадената жалба от Асен Василев за недопускането му да гласува в секция в Хасково.

Финансовият министър не успя да упражни правото си на вот, защото се оказа заличен от избирателния списък тъй като за данните му в ГРАО излиза, че настоящият му адрес е в чужбина. В този случай няма как да се приложи изискването по закон за 6-месеца уседналост, за да се гласува по настоящ адрес в даденото населено място. 

Като доказателство, за това, че има непрекъсната адресна регистрация от 04.07.2000 г. в САЩ, но и уседналост у нас  Асен Василев е депозирал пред ОИК решени на ЦИК от 08.04.2023 г., от което е видно, че е избран за народен представител.

По своята същност, подадената жалба всъщност представлява искане за издаване на удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс т.е за вписване в избирателния списък, се казва в решението на ОИК. Комисията обаче казва, че искането на Василев не е в нейната компетенция, тъй като исканото от него удостоверение се издава от кмета на Община, в случая на Хасковска.

Решението на ОИК подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ка
    Казанова
    16 -5
    18:04, 29 окт 2023
    Въобще ако го няма кокорчо и ще живеем малко по-добре, горивата ще са евтини, данъците от неговия любовник и културист Щпецов ще са по поносими , или казано на жаргон да върви на майната си да гласува в пандиза и много ще зарадва загорелите пандизчии.
    • Ha
      Haskovliq
      12 -4
      19:29, 29 окт 2023
      В ОИК и в СИК явно не преобладават "наведени" хора. Крайно време е ПП да разберат, че законите са и за тях. Това, че е депутат или министър означава, че е живял в България, но изпълнявайки задълженията си той е живял в София, а не в Хасково. Задължение за него е при промяна да заяви настоящия си адрес в общината, което не е направил. Щом го твърди трябва да бъде глобен. Вместо да обвинява другите в небивалици просто да си заяви настоящия адрес по съответния законен ред, а не през задната врата. Но това е стилът му да кара другите да се съобразяват с измислиците му.
  • 2
    Пе
    Петя Шопова
    4 -1
    19:41, 29 окт 2023
    Щом тя е председател на комисия , леле мале, докъде сме я докарали
  • 3
    Де
    Детската даскалица Шопова
    2 -3
    19:42, 29 окт 2023
    Да ама на 50 години стана детска даскалица
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини