От „Осанна!“ до „Разпни го!“ за машинното гласуване

На полярни мнения относно отмененото гласуване с машини са хасковлии, които днес отидоха до урните. Въпреки напрегната ситуация от последните дни, хората са със самосъзнанието, че е важено да упражнят правото си на вот  чрез което делегират правото за вземане на решения за управление общината за следващите четири години.

Още след 9 часа се забеляза раздвижване пред избирателните секции и активност, която не беше толкова обичайна при последните няколко избора за парламент. В началото на изборния ден по-активните по традиция са по-възрастните хора. Така беше и тази сутрин. Повечето от хората споделиха мнение, но не пожелаха да кажат името си, а предпочетоха да направят коментара си анонимно. Като цяло много от хората смятат, че отмяната на възможността да се гласува и с машини, не е притеснителна.

„Няма проблем. Преди години нямаше машини, гласувахме само на хартия. Дори за възрастните хора този е по-удобният начин, защото е по-познат как да се действа“, сподели мъж на почитаема възраст, който гласува в секцията в читалище „Св. Климент Охридски“ в Хасково.

Не на това мнение е обаче жена на средна възраст, която чакаше да упражни правото си на вот в същата секция.

“Не мисля, че е нормално. Смятам, че отмяната на машинното гласуване и цялата ситуация, която се разигра, бе опит за внасяне на напрежение преди изборите“, коментира тя. Според нея настоящата ситуация може да откаже много хора да участват в избора за местна власт, невярвайки вече в прозрачността на вота. Тя дори иронизира ситуацията, като посочи, че вижда развитието на изборния процес у нас, като в един от вицовете за уморения от вот след вот и манипулации български народ, в който се казва, че на следващите избори бюлетините могат да са само с изтъркване на горния слой -и каквото се падне.

„Най-важното е да гласуват хората. Това дали ще е с машина или на хартия не е от значение“, е мнението на мъж от по-възрастното поколение, който заедно със съпругата си тази сутрин гласува в една от секциите на НТС. Той обаче  призна, че не вярва на сто процента за реални резултати при отчитането на вота и в двата варианта-чрез машина и хартия. Мнението му е, че новите технологии също могат да се манипулират, не по-малко „успешно“ от вота на хартия. „Моята съвест обаче е чиста, защото аз отидох и направих своя избор“, казва на изпроводяк, излизайки от сградата където гласува той.

69-годишен мъж пък е категоричен, че решението на ЦИК тази неделя да няма гласуване чрез машина, е възможност за връщане към организирания и купен вот. “Целият път на демокрация е в най-съзнателните ми години и помня добре какво се случваше в началото  от А до Я. Даваше се шанс изборите да решават неграмотните, а интелигенцията беше изтиквана. Имаше време, в което вотът се упражняваше от някои социални прослойки посредством белязването на дървени пръчици. Хартията за мен е по-недемократичния начин за вот и жалко, че в настоящата ситуация ни връщат с 30 години назад в провеждането на избори“, категоричен е той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бай Танас- общественик
    4 -1
    17:56, 29 окт 2023
    Цяла Европа е отхвърлила като вариант гласуването с машини както ни ги представят за принтери а управляващите ни се опитаха да ги пробутат като на латиноамериканци.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини