За да гласува на местните избори, Асен Василев трябва да докаже пред ГРАО, че има настоящ адрес в България

За да успее да гласува на местните избори, министърът на финансите Асен Василев трябва да докаже, че адресната му регистрация по настоящ адрес е в България. За това трябва да приложи съответния документ пред ГРАО. Казусът с него се разви преди обед. Асен Василев не успя да гласува днес в родния Хасково, защото се оказа заличен от списъка в в секцията на ул. „Г. Кирков“, което видимо го учуди.

Стана ясно, че заличаването не е грешка, а реакцията от страна на секционната избирателна комисия за недопускане на Василев до урната и отказа за дописването му в списъка под черта е напълно резонно. Справката в Общинска администрация, показа, че Василев има постоянна адресна регистрация в Щатите и не може да гласува на местните избори, тъй като за тях се прилага принципа на уседналост, според който гласоподаватели упражняват вот само, ако са живели в даденото населено място през последните шест месеца преди датата на вота.

От коментара на ОИК стана ясно, че настоящият адрес на Асен Василев е в САЩ още от 2000 г. и оттогава няма данни да е бил променян. Според самият Асен Василев обаче е станало недоразумение. Изчаква се казусът да бъде разгледан и на заседанието на ОИК, едва след това ще има повече яснота за ситуацията дали Асен Василев ще може да гласува.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    5 -1
    16:55, 29 окт 2023
    може ли пък толкова буданлък....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини