Чистка в ДПС, Христо Бисеров става Доган-2. Преглед на националния печат

„24 часа": Без здравна карта няма чужбина

От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина, съобщиха от здравното министерство. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. И сега това е изискване на Закона за здравното осигуряване, но няколко месеца хората ще ползват гратисен период преди санкциите. Целта на императивния режим е при всеки здравен проблем в чужбина гражданинът да е сигурен, че ще получи помощ без пари, обясниха от здравното министерство. Застраховките няма да са достатъчни.

Сега масово хората не се възползват от това си право, а единици са тези, които си правят медицински застраховки. Медицинските застраховки по принцип не могат да бъдат алтернатива на картите, категорични са от здравното министерство. Причината е, че те се правят за определен риск, не покриват всички възможни проблеми.

Освен това били краткосрочни, докато картата се издавала за 1 година. Затова след 1 април дори човек да има медицинска застраховка, той няма да има право да напуска страната, ако не притежава европейската карта.

 

„Труд": Тотална чистка в ДПС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган със замах "помете" върха на партията си и от вчера е с нови заместници. Единственият, който запази поста си, е Лютви Местан. Всички останали - Емел Етем, Касим Дал, Юнал Лютфи и Йордан Цонев, остават редови членове на Централното оперативно бюро.

Зам.-шефове вече са Местан, Филиз Хюсменова, Христо Бисеров, Рушен Риза и Алиосман Имамов. Доган обяснил чистката с нуждата от нов имидж на ДПС. А и крайно време било ръководството да стане колективен орган.

 

„Труд":: Синът на Дянков падна от 4 метра, ще живее

Марко, 5-годишният син на вицепремиера и финансист №1 Симеон Дянков, падна вчера от 4 м височина, но ще живее. Малкият си бил у дома и докато си играел се строполил от парапета между втория и първия етаж.

Детето получило черепно-мозъчна и коремна травма. Има и счупени ребра. Нещастието станало малко преди 15 ч вчера в дом № 7 на резиденция "Бояна", където живеят Дянкови. "Бърза помощ" пристигнала за броени минути, но Марко бил в безсъзнание.

"Много нелепа битова трагедия", коментираха лекари от "Бърза помощ"

 

„Стандарт": Хаджи Бойко сваля ДДС

Ден преди да стане хаджия, Бойко Борисов прати блага вест от Израел. ДДС може да бъде намален поне с 0,5% съвсем скоро.

Такъв съвет получи българският премиер от своя домакин и колега Бенямин Нетаняху, считан за финансов гуру не само в родината си.

Не чакайте до 2011 година, за да свалите данъка с 2%. Намалете го още сега с 0,5%, а след това на шест месеца - с по половин процент, препоръча израелският премиер.

Според него това ще съживи икономиката и ще е добър знак за чуждите инвеститори.

Ще убедя финансовия министър Дянков да склони да намалим ДДС-то, каза Борисов.

Смъкването на налога е облекчение за бизнеса, но носи риск за бюджета, предупредиха веднага родни финансисти.

„Стандарт": Искаме еврото до дни

България ще кандидатства за влизане в чакалнята за еврото до дни. Ще направим заявката си за присъединяване към еврозоната в края на януари. Но все повече се страхуваме, че дълговата криза, която избухва в цялата еврозона, би могла да навреди на кандидатурата ни. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за Wall Street Journal. Според него България няма нужда от спешно финансиране от Международния валутен фонд или международните пазари на облигации, за да финансира бюджета си. Финансовото министерство ще актуализира прогнозите за брутния вътрешен продукт през 2010 г. за ръст от 0,2%, вместо предишната прогноза за свиване от 2%. Това сочели документи, видени от Dow Jones, твърди Wall Street Journal. Това е знак, че икономиката се съживява и краят на кризата е скоро.

"Готови сме да започнем процедурата за влизане в еврозоната до края на месеца. В момента първият приоритет на външната политика на моето правителство е да влезем в еврозоната," казва Борисов за авторитетното издание. Успешната кандидатура на България за еврозоната ще увеличи доверието и чуждите инвестиции в България.

„Монитор": Борисов сваля ДДС с 0,5% на шест месеца

България ще започне да сваля ДДС с 0,5% още от тази година и това ще става на всеки шест месеца. Това ще предложи на правителството премиерът Бойко Борисов, след като е получил такъв съвет от израелския си колега Бенямин Нетаняху по време на официалното си посещение вчера.

„Монитор": Живееш в центъра, плащаш 1 лв. на час за синя зона

Живеещите в центъра на града софиянци може да плащат по 1 лев на час за синя зона, както всички останали шофьори. Това е един от вариантите, по които хората ще могат да паркират пред дома си на пъпа на столицата, след като съдът отмени досегашната винетка от 70 лв. на година.

„Монитор": Таксита убийци дебнат по пиаците

Таксита убийци ни дебнат по пиаците, показа проверка на "Монитор". Освен че карат без книжка, някои от шофьорите на жълтите коли сядат зад волана и почерпени. Видимо подпийнал водач на "копърка", нагиздена със стикери на лицензиран превозвач, качи наш репортер от спирка в "Младост", като до "Красно село" направи куп нарушения на правилата за движение. На въпрос откога кара в София, пишман таксиджията Мариян обясни, че е от Пирдоп и джитка из столицата едва от два месеца.

„Сега": Израел убеди набързо Борисов да свали ДДС

Само един час разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху бе достатъчен, за да промени министър-председателят Бойко Борисов мнението си за сроковете за намаляването на ДДС у нас. Преди три седмици пред Американската търговска камара в София Борисов обяви, че ДДС ще падне с 3% от 2011 г..

 

„Дума": Предизвестеният бунт на железничарите

Жепейците от "Пътнически превози" вчера излязоха спонтанно на протест заради забавените им заплати. Влакове се движеха със закъснение от 20 до 123 минути, пътници с вече купени билети чакаха в неведение. Събралите се близо 60 служители на перона представиха исканията на над 14 хиляди души, неполучили възнагражденията си, обещани им от новото правителство още през ноември м.г. След като генералният директор на пътническите превози в БДЖ Пенчо Попов ги увери, че най-късно до сряда ще си получат забавените пари, те спряха протеста си, но остават в стачна готовност.

Пред страх от железничарски бунт Министерството на финансите преведе на БДЖ редовната субсидия за януари от 13,3 млн. лв. С тях ще се платят ноемврийските заплати.

Властта продължава да запушва пробойни с пари от тазгодишния бюджет, за да компенсира забавени плащания, твърдят запознати. Те припомниха неотдавнашния случай с дължимите на доктори и аптеки близо 140 млн. лв. Практика, която поставя под въпрос съдбата на много плащания, ако не се състои обещаното от финансовия министър Дянков икономическо благополучие.

 „Дневник": Познати играчи поискаха да строят "Тракия"

Само 8 оферти са подадени за търга за строителството на отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия" след като документи за участие купиха рекордните 66 компании. Крайният срок за подаването на предложенията изтече вчера, а днес те ще бъдат официално отворени, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Осем оферти бяха подадени и на предишния търг, който се провали миналата година заради заложени според Европейската комисия дискриминационни условия.

Същите участници, които играха за "Тракия" преди година, участват и сега, показа допитване на "Дневник" до пътните фирми. Компании, контролирани от Васил Божков, играят в различни консорциуми с две чужди фирми - австрийската "Алпине" и хърватската "Конструктор инженеринг". Има и две изцяло български обединения - едното на "Трейс груп холд" и "СК 13 холдинг", а другото е на "Автомагистрали Черно море Шумен" и "Главболгарстрой". Самостоятелно кандидатстват гръцките "Актор" и "Терна", австрийската "Щрабаг" и турската "Доуш иншаат".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини