Депутат от ГЕРБ краде уличен ток. Преглед на националния печат

„24 часа": Изровиха 2 трупа към сметката на Наглите

Един от Наглите призна за две убийства, извършени от бандата, и заведе полицаите вчера до мястото, където са заровили телата на автокрадците Иван Петров-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто. Първият участва в почти всички отвличания на групата и изчезва безследно на 12 април м.г. часове след като похитителите прибраха 620 хил. евро откуп за свободата на бизнесмена Киро Киров.

Кунгфуто беше отвлечен на 9 януари м.г. пред дома си в столичния кв. Лозенец. Тогава бандитите поискали 1 млн. лева откуп от близките, но те отказали да платят.

Щом разбрали, че няма да получат пари, Наглите убили Юлиян и го заровили.

Причината за убийството на Сапата е възникналият конфликт сред бандата кой какъв процент от печалбата да взема, разказаха запознати.

Лобното място на двамата апаши, известни като много опитни крадци на коли, се оказа поляна в Плана планина край софийското с. Железница.

 

„Труд": Депутат от ГЕРБ краде уличен ток

Депутатът и общински лидер на ГЕРБ в Горна Оряховица Мирослав Петков крадял ток от уличното осветление. Незаконната инсталация, която черпела ток за сметка на общината, е засечена в четвъртък. Сигналът бил подаден от граждани, които алармирали, че редовно централната улица е тъмна.

Проверка на елтехниците показала, че под тротоарните плочки е скрит кабел, който захранва от уличен стълб парковите лампи пред имот на Петков.

Кметът на Горна Оряховица инж. Иван Михтиев вчера обяви, че ще търси наказателна отговорност за нарушението.

 

„Труд": Първолаците цял ден на училище от тази есен

От тази есен всички първолаци задължително ще ходят на училище по цял ден, обявиха вчера официално от образователното ведомство. В момента се прави реорганизация на учебното време в училищата в София и Варна, където класните стаи са кът.

Също от тази година 5-годишните задължително ще ходят на забавачка. Тя ще е безплатна за родителите. Ако обаче децата спят и се хранят в предучилищната група, ще има такса.  

Всички първокласници от тази есен задължително ще са на училище по цял ден, обяви вчера зам.-министърката на просветното ведомство Милка Коджабашиева. Това ще важи и за големите градове като София и Варна, в които по-принцип местата в класните стаи не достигат. Как точно ще стане организацията - още се мисли. Не е ясно и по-колко часа на ден ще са заети малчуганите.

 

„Стандарт": Маргина се предава

Играта на криеница с Николай Маринов-Малкия Марген приключва. Издирваният от МВР по-малък брат на Красимир Маринов доброволно отива в прокуратурата. Той обаче има едно категорично условие. "Ще се предам само на прокурор Николай Кокинов", заявил Малкия Марген пред адвоката си. Защитникът на Маринов Людмил Рангелов ми звънна, за да съобщи решението му, потвърди късно вчера пред "Стандарт" градският обвинител на София Николай Кокинов. Той очакваше Малкия Марген да се яви до часове. Двамата братя Маринови бяха заподозрени като подбудители на убийството на Боби Цанков. Баткото Красимир бе задържан при зрелищна акция още в деня на разстрела - 5 януари. Николай бе обявен за издирване, но въпреки масираните обиски на баретите не бе открит досега.

„Стандарт": Българката иска бебе, но не ще халка

Направи ми бебе, може и да не се женим. Така разсъждават много българки днес. Момите у нас тайно си мечтаят за бялата рокля и Менделсон, но са готови и да се откажат, стига да имат бебе. Това твърди д-р Ветка Жекова - шефка на "Раждаемост, репродуктивно поведение и семейство" към Центъра за изследване на населението към БАН.

Въпреки инстинкта за потомство обаче, последните статистики на центъра сочат, че все повече жени у нас са склонни да родят едва на 28, 30, дори и на повече години, каза още Жекова.

Причините са, че повечето съвременни българки искат първо да завършат образованието си и да изградят кариера, преди да се посветят на семейния живот. А доскоро се считаше, че след 24-годишна възраст е време за първо дете, допълни тя.

Мъжете у нас пък масово не искат и да помислят за първа рожба, преди да станат на поне 30 години. Силният пол и по-често се дърпа от олтара. Все пак не мисля, че тенденцията е негативна - по-скоро обратното, поясни още Жекова. По нейните думи хората искали първо да се подсигурят материално, а после да мислят за наследници.

Идеалът за семейство в очите на българина все още е майка, татко и две деца. Повечето двойки обаче така и не успяват да си направят второ заради напредването в годинките, поясни още Жекова. В същото време все повече двойки се възползвали от достиженията на медицината и се решавали на алтернативни методи за зачеване и в по-късна възраст.

Стряскащо голям е и броят на самотно живеещите хора у нас. 1 923 000 души сами са се определили така след последното преброяване.

 „Монитор": Изкопаха два трупа на Наглите

Две от жертвите на професионалната банда за отвличания, известна като Наглите, бяха открити вчера край Бистрица. Телата са на издирваните от месеци автокрадци Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Петров-Сапата. Убитите са доставяли коли на похитителите. За да не се разприказват, автоджамбазите са били ликвидирани и закопани надълбоко в планината край София.

„Монитор": Държавата купува военни разработки на БАН

Военни прототипи и системи за сигурност, разработени от БАН, ще се внедряват във военната индустрия. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като разгледа институтите по металознание и геофизика на академията.Правителството ще подкрепи БАН при разработките на академията, заяви Борисов. Той каза, че с председателя на БАН акад. Никола Съботинов са стигнали до извода, че вина имат и двете страни - и академията, и правителството. Бих поел вината и от предишни правителства за това, че БАН не се ползва както трябва и в търговете, и в конкурсите, а, от друга страна, и самата академия трябва да бъде по-активна в предлагането си, защото имат разработки, които могат да бъдат предложени на държавата и на частните компании, коментира премиерът.

„Монитор": Спипаха педофил, блудствал с 13-годишни

Опасен педофил бе заловен при спецакция на служители от ГДБОП в София. Той е задържан по подозрение, че е блудствал виртуално с малолетни момичета в интернет. 39-годишният Румен Русев набирал жертвите си от популярни сайтове за запознанства. Той се представял за млада жена, която е загрижена за малките момичета, сърфиращи в интернет, и им обяснявал, че могат да станат жертва на хора с лоши помисли. По този начин той печелел доверието на жертвите си, вземал личните им данни, а после започвали разговори по скайп. Чрез сложни психологични схеми той постигал крайната си цел - убеждавал и изнудвал децата да се разсъбличат пред уебкамерата на компютъра си.

„Сега": Тройната коалиция е похарчила несъществуващ излишък

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция. Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал.

Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера.

 

„Дума": Петгодишните стават ученици

От тази есен всички българчета, навършили 5 години, ще са длъжни да постъпят в предучилищна  паралелка. Въвеждането на задължителна двегодишна предучилищна подготовка бе част от предизборната програма на ГЕРБ.

Подготвянето на 5-годишните ще става в детски градини, но има 14 000 деца, които все още не са обхванати в тази програма, а наличните места в детските градини в страната са 11 000. Проблем през септември ще има особено във Варна и София, съобщиха от просветното министерство. Ако децата от предучилищните групи остават в детската градина полудневно, родителите няма да плащат такса, разходите ще покрива държавата. Ако обаче подготовката е целодневна, семействата ще заплащат определена сума за храната и следобедните занимания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини