В навечерието на Великден в с.Стойково започват кампания за ремонт на купола на църквата си

    Наближава Великден. На светлия християнски празник местното население на хасковското село Стойково ще се събере в своя храм, за да отбележи Възкресение Христово. И тази година хората ще са заедно, а кметът Пеньо Пенев ще пътува до катедралния храм „Успение Богородично“ в Хасково, откъдето ще донесе благодатния огън на спасението и за своите хора в Стойково.

    „Обичаме да сме заедно. За всеки християнски празник църквата е мястото, което ни събира“, споделя кметът. И добавя:Нищо, че тази година ще сме под пробит купол!

    И на този Великден храмът отново ще се напълни. Идват местните хора, които по регистрация са малко над двеста, но идват и близките им, връщат се в селото и онези, които са решили да търсят препитание в други краища на страната и зад граница.

    В село Стойково хората имат една мечта около която се обединяват и на този Великден ще се помолят тя да се сбъдне. Силно вярват, че ще успеят да съберат пари за да ремонтират купола на храма си „Св.Георги“. По него има пробойни и сериозен теч, а част от ламарините са на земята, откъртени и разпилени от вятъра през последните няколко зими. За ремонт е и фасадата, която е с окъртена мазилка на места. Иконостасът на църквата също е за реставриране, но най-важното в момента е да се спре влагата от протеклия купол. Останалото е последващо.

    „Нищо няма смисъл да се прави, докато не спрем този теч“, казва кметът на Стойково Пеньо Пенев, който е силно окуражен, че ще успеят да съберат нужните средства, за да ремонтират храма и да го запазят за следващите поколения.

    Църквата в Стойково е строена някъде след Освобождението. Точни данни обаче няма в летописа. Според книгата на отец Димитър Евтимов „Църкви и параклиси на Хасковска духовна околия“ религиозните нужди на местната общност започват да се обслужват в далечната 1885 година, като тогава те са имали параклис в двора на училището. Имало и камбанария в близост. Кога е строен настоящия храм и кой е бил първи негов свещеник, можем само да гадаем, тъй като няма писмени източници, свързани с духовния живот на местното население до 1907 година, описва отец Димитър.

    Преди около 20-ина година е правен ремонт на църквата. Преди това тя била силно занемарена и десетилетия тежък катинар държал вратата й, спомня си кметът на селото. „Когато бяхме малки не идвахме в църквата, защото тя беше затворена, но после местните хора се събраха и с помощта на Пловдивската митрополия беше направен ремонтът“, разказва той. Вероятно обаче годините и некачественото изпълнение на ремонтните работи тогава са допринесли отново за окаяното състояние на храма.

    „Сега ситуацията е плачевна. От пробития купол тече по стените на черквата“, казва местният управник. Затова и всички са решени да се заемат с реновирането му. По груби сметки отпреди няколко години се знае, че за ремонт на купола ще са необходими около 10-15 хил. лв. Сумата обаче вероятно в момента вече е доста по-сериозна. Като част от пътя за набирането на средства хора от селото са се обединили и кандидатстват за финансиране по проекта на Фондация ХАЛЛО „Граждански проекти“. Сумата, която могат да получат от там обаче е максимум 3 хил.лв. Затова са решени да направят и кампания за събиране на дарения. По празниците ще оставят кутии на две места в селото, които са най-посещавани. Кметът също е решен да дари собствени средства за храма. Говорил е и с местните арендатори, които също са обещали подкрепа за закупуването на материали.

    Хората мечтаят да бъдат чути за инициативата и своите съселяни и наследниците им, които сега са надалече в странство, и се кръстят дано и те да се включат и да помагат. Имам доста успели хора от селото, казва с гордост кметът Пеньо Пенев. Корените на най-добрият тенисист на България Григор Димитров са от село Стойково. Тук семейството му има къща. В детството си Григор е бил чест гост на баба си и дядо си. А село Стойково още помни почерпката, която дядото на Гришо, на когото спортистът  е кръстен, даде за шампионската победа през 2008 година на 14-годишния си внук на „малкия“ „Уимбълдън“. Същата година Григор Димитров стана  и носител и на титлата на Откритото първенство на САЩ за юноши и това отвори пътя му към голямата спортна сцена. Местните хора и до днес се молят на всеки голям празник за здравето и успехите на „нашето момче“, както тук все още наричат Григор.

    През май започваме, категорично споделя намеренията кметът на Стойково. С по-младите от селото вече има договорка, че всички ще се включат с доброволен труд за ремонта, за да пестят средствата, които се надяват да съберат за материали.

    Черквата е важна за нас, защото всяка църква е символ на селото си, и е дом на доброто, казва Пеньо Пенев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини