Украински граничари свалиха руски Су-25, подсигурявал настъплението към Бахмут

Руски щурмови самолет Су-25 в небето над Бахмут е бил свален от украинските граничари. Вражеската щурмова авиация е прикривала от въздуха пехотата, която настъпвала по отбранителната линия на защитниците, съобщават от пресслужбата на украинската Държавна гранична служба.

"ПЗРК на една от граничните части откри огън и свали руски боен самолет, по предварителни данни Су-25. Самолетът се запали и се разби от попадение на ракета, съдбата на пилота все още не е известна", се казва в съобщението.

Ситуацията в Бахмут остава сложна

Военният експерт и анализатор на Defence Express Серхей Згурец коментира възможността Бахмут да бъде обграден от руски войски. Той отбеляза, че активни действия на нашествениците се наблюдават в северната, южната и източната част на града.

"На север нашествениците се опитват да превземат Красная гора и да си проправят път по магистралата към Северск, която е неразделна част от текущата ни отбрана. Врагът също изтегля резерви в Николаевка за по-нататъшно нападение срещу Раздолевка и Васюковка .. А в югозападна посока те се опитват да пробият до магистрала Константиновка в района на село Ивановское", обясни експертът в коментар за "Обозреватель".

Той смята, че руснаците все още не са успели да блокират магистралата и битките за Ивановское ще бъдат от решаващо значение за защитата на Бахмут. В същото време Згурец отбеляза, че ситуацията в самия град е тежка, защото е под натиск от три страни.

"През последните дни нашите части се наложи да отстъпят определени сгради в частния сектор, за да минимизират рисковете от собствените си загуби. Това обаче не означава, че ситуацията в Бахмут не се контролира от нашите войски“, обобщи експертът нагоре.

Унищожената руска техника в Украйна

През изминалия ден, 6 февруари, Украйна съобщава за 1030 ликвидирани руски нашественици.

От началото на инвазията в Украйна руските загуби възлизат на 461 ракетни установки, 227 системи за противовъздушна отбрана, 294 самолета, 284 хеликоптера, 18 кораба и лодки. Унищожени са и 1958 оперативно-тактически дрона и 796 крилати ракети, по украински данни.

Наскоро в района на Донецк военнослужещи от Националната гвардия на Украйна унищожиха руски щурмови самолет Су-25. От пресслужбата на Новосибирския държавен университет уточниха, че това е станало край Бахмут, за който се водят кръвопролитни боеве, вражеският самолет е бил "приземен" с помощта на ПЗРК "Игла-1".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини