Зеленски е поканен на среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел

Украинският президент Володимир Зеленски е поканен да участва в среща на върха на лидерите на Европейския съюз, съобщи ЕС в понеделник, след като "Файненшъл таймс" написа в понеделник, че той ще е в Брюксел още тази седмица.

Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет на националните лидери на ЕС, покани Зеленски "да участва лично в бъдеща среща на върха", написа в "Туитър" говорител на Мишел.

Той добави, че от съображения за сигурност няма да се публикува повече информация дали Зеленски ще приеме поканата и кога ще пристигне.

Европейските лидери се събират извънредно в четвъртък и петък тази седмица в Брюксел и Украйна ще е една от основните теми в дискусията, на която ще бъдат обсъждани още незаконната миграция и подпомагането на европейската икономика на фона на влизащите в сила субсидии за американския бизнес, които ще засегнат нейната конкурентоспособност.

Представители на ЕС отбелязаха, че ако новините за такова посещение изтекат предварително, това може да представлява голям риск за сигурността на военновременния лидер на Украйна и да намали шансовете той да предприеме пътуването.

Кабинетът на Зеленски не отговори на искане за коментар, пише "Ройтерс".

Ако Зеленски наистина посети Брюксел тази седмица, това ще бъде второто му пътуване в чужбина от началото на войната след визитата в САЩ през декември.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини