Законопроект забранява Украинска православна църква под юрисдикцията на РПЦ

Украинското правителство внесе в парламента законопроект, изготвен по нареждане на президента Володимир Зеленски, който цели забрана на Украинската православна църква, в случай че украинските власти заключат, че тя е свързана с Русия, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изявление, публикувано на сайта на украинския парламент.

В изявлението се казва, че украинският премиер Денис Шмигал е инициатор на законопроекта.

Представителят на правителството във Върховната рада Тарас Мелничук съобщи в "Телеграм", че предложеният законопроект предвижда изменения в действащото законодателство на страната, което "прави невъзможна дейността на религиозните организации, чийто ръководен център (управление) се намира извън Украйна в държава, която извършва въоръжена агресия срещу Украйна". 

Православната църква на Украйна е независима от руско настойничество, за разлика от  Украинската православна църква на Московската патриаршия. През май УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин. Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва, припомня ДПА.

Украинската православна църква, обикновено наричана Украинската православна църква на Московската патриаршия е източноправославна църква в Украйна под оспорваната юрисдикция на Руската православна църква. Въпреки че УПЦ-МП твърди, че „всякакви разпоредби, които поне по някакъв начин намекват или показват връзката с Москва, са изключени“ (след руското нахлуване в Украйна през 2022 г.), Руската православна църква игнорира това и продължава да включва клирици на УПЦ-МП в различни комисии или работни групи, въпреки че тези лица не са съгласни с това.

Църквата е официално създадена през 1990 г. на мястото на Украинската екзархия на Руската православна църква, която през 1966–1990 г. се ръководи от митрополит Филарет, който е най-дълго служилият предстоятел на Църквата.

УПЦ-МП е едно от двете основни източноправославни църковни тела в съвременна Украйна, заедно с Православната църква на Украйна (ПЦУ). Последната беше учреден на Обединителния събор, проведен под егидата на Константинополската вселенска патриаршия на 15 декември 2018 г., на който не присъстваха мнозинството от епископите на УПЦ. Вселенската патриаршия на Константинопол оттогава оспорва претенциите на Московската патриаршия за нейната църковна юрисдикция над територията на Украйна.

Според Руската православна църква предстоятелят на УПЦ-МП е най-старшият постоянен член на Светия синод на РПЦ и следователно има думата при вземането на решения по отношение на останалата част от РПЦ по света.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини