Хасково е сред областите у нас "донори" на работни сила за чужбина

Единадесет области у нас са най-големите „донори“ на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз, съобщават от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. Над 5 % от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище и  Хасково е заминало зад граница през последните 10 години. Предпочитаните държави, където нашенци работят са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Данните са на база проучване в рамките на трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“.

Анализите показват, че основната причина българските граждани да търсят работа извън родината, е по-доброто заплащане. Близо 96 % от трудовите емигранти очакват по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Данните показват, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място. Българските работници в чужбина са на възраст от 18 до 55 години. Преобладават обаче активните българи над 30 години, сочат данните на Инспекцията по труда. От гледна точка на пола мъжете са 53% към 47% дял на жените.

Според изследването през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    дааа
    10 -4
    19:14, 4 яну 2023
    Това е много добра тенденция!Добре,че стана само с лична карта.Така хем вадят добри пари,хем освобождават работни места за хората,които остават в България.
  • 2
    12
    123
    4 0
    12:31, 5 яну 2023
    Ръчно изработените занаятчийски изделия също са вариант за не лоши доходи. Само, че трябва да се търси международен пазар.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини